Christian Aid adlı yardım kuruluşu tarafından yapılan araştırma, yıkıcı orman yangınları, sellerin ve kuraklığın iklim krizine en az katkıda bulunan ülkeleri vurduğunu ortaya çıkardı.
Araştırma, geçtiğimiz yıl 14 ülkeyi etkileyen, iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği 20 aşırı hava olayını inceledi. Kişi başına en yüksek maliyet, 4 bin 161 dolar ile Ağustos ayında Hawaii’de yaşanan orman yangınlarında ortaya çıktı. Bunu, kişi başına yaklaşık 1.500 dolar zarara neden olan, Mayıs ayında Guam’a büyük hasar veren fırtına takip etti.
Analiz, daha kötü altyapıya ve daha dayanıksız evlere sahip ülkelerin, bir iklim felaketi sonrasında yerleşim alanlarının daha kolay yok edilmesi nedeniyle büyük maliyetlerle karşı karşıya kaldıklarını vurguluyor. Bu bölgelerdeki insanların çoğu aşırı hava olaylarına karşı hassas olan tarım sektöründe çalışıyor.
Christian Aid’in yöneticisi Patrick Watt, “Daha yoksul ülkelerde insanlar iklimle bağlantılı felaketlere karşı genellikle daha az hazırlıklı oluyor ve yeniden inşa için daha az kaynağa sahipler. Sonuçta daha fazla insan ölüyor ve iyileşme daha yavaş ve daha eşitsiz oluyor. Hükümetlerin, emisyonları azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak için acilen ulusal ve uluslararası alanda daha fazla önlem alması gerekiyor. İklim krizinin etkilerinin insanların uyum sağlayabileceğinin ötesine geçtiği bir dönemdeyiz. Bu nedenle Kayıp ve Zarar Fonu, en yoksul ülkelerin altyapılarını ve geçim kaynaklarını yeniden inşa etmesine yardımcı olacak bir şekilde desteklenmeli” dedi.
Kişi başına maliyete göre 2023’teki en büyük 20 iklim felaketi şu şekilde sıralanıyor:
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…