;
Ekonomi

Aşırı Hava Olayları 2023’te Yoksul Ülkeleri Yıktı Geçti!

yangın

Yeni bir analizin ortaya koyduğu veriler 2023’teki sel ve orman yangınları gibi aşırı hava olaylarının yoksul ülkeler üzerindeki yıkıcı etkisini ortaya koydu.

Christian Aid adlı yardım kuruluşu tarafından yapılan araştırma, yıkıcı orman yangınları, sellerin ve kuraklığın iklim krizine en az katkıda bulunan ülkeleri vurduğunu ortaya çıkardı.

Araştırma, geçtiğimiz yıl 14 ülkeyi etkileyen, iklim değişikliğinin daha da kötüleştirdiği 20 aşırı hava olayını inceledi. Kişi başına en yüksek maliyet, 4 bin 161 dolar ile Ağustos ayında Hawaii’de yaşanan orman yangınlarında ortaya çıktı. Bunu, kişi başına yaklaşık 1.500 dolar zarara neden olan, Mayıs ayında Guam’a büyük hasar veren fırtına takip etti.

Analiz, daha kötü altyapıya ve daha dayanıksız evlere sahip ülkelerin, bir iklim felaketi sonrasında yerleşim alanlarının daha kolay yok edilmesi nedeniyle büyük maliyetlerle karşı karşıya kaldıklarını vurguluyor. Bu bölgelerdeki insanların çoğu aşırı hava olaylarına karşı hassas olan tarım sektöründe çalışıyor.

Christian Aid’in yöneticisi Patrick Watt, “Daha yoksul ülkelerde insanlar iklimle bağlantılı felaketlere karşı genellikle daha az hazırlıklı oluyor ve yeniden inşa için daha az kaynağa sahipler. Sonuçta daha fazla insan ölüyor ve iyileşme daha yavaş ve daha eşitsiz oluyor. Hükümetlerin, emisyonları azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamak için acilen ulusal ve uluslararası alanda daha fazla önlem alması gerekiyor. İklim krizinin etkilerinin insanların uyum sağlayabileceğinin ötesine geçtiği bir dönemdeyiz. Bu nedenle Kayıp ve Zarar Fonu, en yoksul ülkelerin altyapılarını ve geçim kaynaklarını yeniden inşa etmesine yardımcı olacak bir şekilde desteklenmeli” dedi.

Kişi başına maliyete göre 2023’teki en büyük 20 iklim felaketi şu şekilde sıralanıyor:

  1. Hawaii, ABD, orman yangını– 4 bin161 Amerikan Doları
  2. Guam, fırtına – Bin 455 Amerikan Doları
  3. Vanuatu, fırtına – 947 Amerikan Doları
  4. Yeni Zelanda, fırtına – 468 Amerikan Doları
  5. Yeni Zelanda, sel – 371 Amerikan Doları
  6. İtalya, sel – 164 Amerikan Doları
  7. Libya, sel – 105 Amerikan Doları
  8. Peru, sel – 66 Amerikan Doları
  9. İspanya, kuraklık – 50 Amerikan Doları
  10. Myanmar, fırtına– 41 Amerikan Doları
  11. Şili, sel – 39 Amerikan Doları
  12. Haiti, sel – 36 Amerikan Doları
  13. Meksika, fırtına – 35 Amerikan Doları
  14. Şili, orman yangını – 30 Amerikan Doları
  15. ABD, fırtına – 25 Amerikan Doları
  16. Çin, sel – 23 Amerikan Doları
  17. Peru, fırtına – 20 Amerikan Doları
  18. Malawi, fırtına – 17 Amerikan Doları
  19. ABD, fırtına – 16 Amerikan Doları
  20. Peru, sel – 9 Amerikan Doları