Ekonomi

Aşırı Hava Olayları 2022’de 270 Milyar Dolara Mâl Oldu

Münich Re, 2022’nin aşırı hava olayları açısından rekor düzeyde en maliyetli yıllardan biri olduğunu belirtirken, iklim değişikliğinin fırtınaları daha yoğun ve sık hale getirdiği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük reasürör şirketi Münich Re, 2022’de sigorta kapsamındaki doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların, 2021’e benzer şekilde yaklaşık 120 milyar dolar olduğunu duyurdu. Bu rakam, 2017’deki rekor hasarların altında.

Sigorta kapsamında olmayanlar da dahil olmak üzere aşırı hava olaylarından kaynaklanan toplam kayıp, 2022’de 270 milyar dolar oldu. Bu rakam önceki beş yıl ortalamasının ve 2021’deki 320 milyar dolarlık hasarın altında.

Münich Re’nin yıllık raporu, önceki beş yılın ortalaması olan 97 milyar dolarlık sigortalı zararın üzerinde ve Swiss Re’nin geçen ayki 115 milyar dolarlık ilk tahminini aşıyor.

Münich Re’nin baş iklim bilimcisi Ernst Rauch, “Hava şokları artıyor. Tek bir şiddetli hava olayını doğrudan iklim değişikliğine bağlayamayız. Ancak iklim değişikliği aşırı hava olaylarını daha olası hale getirdi” dedi.

Rauch, yıllık 100 milyar dolarlık sigortalı kayıpların “yeni normal” gibi göründüğünü söyledi.

ABD, Eylül ayında Florida’yı vuran ve 60 milyar dolarlık sigortalı hasara ve 100 milyar dolarlık toplam kayba neden olan Ian Kasırgası ile bir kez daha kayıpların büyük bir bölümünü oluşturdu.

Avustralya’da yılın başlarında ve yine Ekim ayında meydana gelen seller, 4,7 milyar dolarlık sigortalı hasara, toplamda ise 8,1 milyar dolara mâl oldu.

Rekor muson yağmurları ve buzulların daha hızlı erimesi, Pakistan’da en az 1.700 kişinin ölümüne ve 15 milyar dolarlık hasara mâl olan sellere neden oldu. Zararın büyük bir bölümü sigorta tarafından kapsanmıyordu.

Bilim insanları, 2022’deki olayların iklim değişikliğiyle şiddetlendiğini ve Dünya’nın önümüzdeki 10 yıl ve sonrasında ısınmaya devam ettikçe daha fazlasının ve daha kötüsünün geleceğini söylediler.

Sigortacılar, artan afet olasılığının bir sonucu olarak bazı durumlarda uyguladıkları oranları yükselttiler ve bazı yerlerde teminat sağlamayı bıraktılar.

Önceki Haberler

Biden Giderayak Büyük Bir Sondaj Yasağı Getirdi

Biden, Trump'ın başkanlık görevini devralmasından hemen önce, ABD’nin kıyı sularında fosil yakıt çıkarmaya yönelik sondaj…

7 Ocak 2025

Kahramanmaraşlılar Bir Kömürlü Termik Santral Daha İstemiyor:”Artık Yeter!”

Elbistan Hayatı ve Doğayı Koruma Platformu’ndan Mehmet Dalkanat Afşin ve Elbistan'ın bir kömür santralını daha…

7 Ocak 2025

Elektrikli Araç Satışının 2025’te yüzde 30 Artması Bekleniyor

S&P Global Mobility’nin yeni bir çalışmasının sonuçlarına göre, elektrikli araç pazarı 2025’te, diğer segmentlerdeki durgun büyümeye…

6 Ocak 2025

İklim Krizi Dünyanın Su Döngüsüne Ağır Darbe Vuruyor

Yeni bir raporda, iklim krizinin şiddetli seller ve felç edici kuraklıklarla milyarlarca insanı etkilemesiyle gezegenin…

6 Ocak 2025

Temiz, Sağlıklı ve Sürdürülebilir Bir Çevrede Yaşama Hakkı için Mücadeleye Devam

Türkiye’de 2024’te Danıştay, zeytinlikleri madenciliğe açan yönetmeliği iptal etti; Kirazlıdere ve Karaburun Termik Santral Projeleri’nin…

6 Ocak 2025

Akbelen’de Zeytin Ağaçlarının Kesilmesine Karşı Mücadele Sürüyor

Milas'a bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda Limak Holding ve İçtaş Holding ortak iştiraki YK Enerji tarafından işletilen Yeniköy-Kemerköy Termik Santralı'nın kömür…

3 Ocak 2025