Politika

Artık Kongo da Paris Anlaşması’nda Anlaşmayı Yürürlüğe Sokan Ülke Sayısı 171’e Çıktı

Demokratik Kongo Cumhuriyeti 13 Aralık’ta Paris Anlaşması’nı meclisten geçirerek yürürlüğe soktu. Böylece anlaşmayı yürürlüğe sokan ülke sayısı 171’e yükseldi.

Paris Anlaşması’nın 2. yılının kutlandığı Aralık ayında anlaşmayı yürürlüğe sokan ülke sayısı 171’e çıktı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin geçtiğimiz 13 Aralık’ta anlaşmayı yürürlüğe soktuğu UNFCCC’nin web sitesinde yer aldı.

Paris Anlaşması 2015 yılında Paris’te düzenlenen COP21 zirvesinde kabul görmüştü. Anlaşma, imzalanmasının ardından bir yıl geçmeden ve bu denli iddialı bir küresel anlaşma için olağanüstü hızlı bir şekilde, 4 Kasım 2016’da yürürlüğe girmişti. Anlaşmanın beklenenden daha hızlı onaylanmış olması, onaylanması için yedi yıl beklenen 1997 tarihli Kyoto Protokolü’yle karşılaştırıldığında, küresel düzeyde iklim değişikliğini sınırlandırma taahhütlerine güçlü bir bağlılık olduğunu ortaya koyuyor.

İklim değişikliği ile mücadelenin küresel çerçevesini belirleyen Paris Anlaşması’nın kabulünün 2. yılında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron himayesinde toplanan “Tek Gezegen” iklim zirvesi ise anlaşmayı yeni iklim eylemi haberleri ve girişimlerin duyuruları ile taçlandırdı; zirvede düşük karbon ekonomisine geçişe dair piyasalara güçlü sinyaller verildi.

Önceki Haberler

İklim Finansmanı Hedefi Konusunda Endişe ve Bölünme Derinleşiyor

COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…

14 Kasım 2024

COP29’a Katılan Taliban İklim Finansmanından Yararlanmak İstiyor

BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…

14 Kasım 2024

Dünya 2,7 Derecelik Sıcaklık Artışı Yolunda!

Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…

14 Kasım 2024

İklim Finansmanı İçin Yoksul Ülkelere 2030’a Kadar Yılda 1 Trilyon Dolar Gerekiyor

Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…

14 Kasım 2024

Türkiye COP28’deki “Felaket Çağrısına” COP29’da Katıldı: Amaç Nükleer Kapasitesini 3 Kat Artırmak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…

14 Kasım 2024

IMF Altın Satarak İklim Krizi Finansmanını Güçlendirebilir

COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…

14 Kasım 2024