Bilim

Artan Küresel Sıcaklıklar Paris Anlaşması Hedeflerine Ulaşmanın Zorluğunu Gösteriyor

Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yıl boyunca artmaya devam edeceğini ve 1.5 derecelik sınırı geçebileceğini açıkladı.

Küresel sıcaklıklar önümüzdeki beş yıl boyunca artmaya devam edecek. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Salı günü, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1.5 dereceden fazla artabileceğini söyledi.

Bu, dünyanın iklim felaketinden kaçınmak için belirlediği 1.5 derecelik ısınma eşiğini geçeceği anlamına gelmiyor. Ancak ısınmanın hızla devam etmesi, 2015 Paris Anlaşması kapsamındaki, ısınmanın 2 derecenin altında tutulması için emisyonların azaltılmasına yönelik hedefe ulaşmadaki zorluğu gösteriyor.

WMO, yıldan yıla değişiklik gösteren yıllık ortalama sıcaklıkların, 2020 ila 2024 arasında 1.5 dereceyi bulmasının %20 ihtimal olduğunu söyledi. Bu süreçteki yıllarda ise ısınmanın en az 1 derece olacağı ve neredeyse tüm dünyada hissedileceği belirtildi.

Yangınlar nedeniyle milyonlarca hektarlık alanın yok olduğu Güney Afrika ve Avustralya’da ise 2024 normalden çok daha kurak geçecek. WMO, Afrika’nın Sahel bölgesinin ise daha yağışlı geçeceğini söyledi. Avrupa’da ise daha fazla fırtına yaşanacakken Kuzey Atlantik bölgesi rüzgarlı olabilir.

Bu projeksiyonlar WMO’nun sıcaklık, yağış ve rüzgar örüntülerinin iklim değişikliği nedeniyle nasıl değişebileceğine yönelik daha kısa dönemli tahmin sağlamayı hedefleyen projesinin bir parçası.

Uzun dönemli 1.5 derecelik ısınmaya ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde ulaşılmayacağı tahmin ediliyor. Penn State Üniversitesi’nde iklim bilimci Michael Mann, mevcut uzun dönemli küresel sıcaklıkların sanayi öncesine göre 1.2 derece fazla olduğunu söyledi.

Şili eski Çevre Bakanı ve Valparaiso’da Pontificial Katolik Üniversitesi İklim Eylemi Merkezi (CAC) direktörü Marcelo Mena, kısa dönemli artışların bile aşırı hava olaylarını tetikleyebileceğini ve koronavirüsle mücadele eden ülkelerde ciddi sıkıntılara neden olabileceğini söyledi. Mena, “Öngörülen projeksiyonlardan daha yüksek geçen ve daha düşük geçen yıllar olacak, ancak bu artışa sahip olmamız bize, bu sembolik olaylardan bazılarının beklenenden daha yakın olduğunu gösteriyor” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024