Dünya Meteoroloji Örgütü, küresel sıcaklıkların önümüzdeki beş yıl boyunca artmaya devam edeceğini ve 1.5 derecelik sınırı geçebileceğini açıkladı.
Küresel sıcaklıklar önümüzdeki beş yıl boyunca artmaya devam edecek. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Salı günü, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1.5 dereceden fazla artabileceğini söyledi.
Bu, dünyanın iklim felaketinden kaçınmak için belirlediği 1.5 derecelik ısınma eşiğini geçeceği anlamına gelmiyor. Ancak ısınmanın hızla devam etmesi, 2015 Paris Anlaşması kapsamındaki, ısınmanın 2 derecenin altında tutulması için emisyonların azaltılmasına yönelik hedefe ulaşmadaki zorluğu gösteriyor.
WMO, yıldan yıla değişiklik gösteren yıllık ortalama sıcaklıkların, 2020 ila 2024 arasında 1.5 dereceyi bulmasının %20 ihtimal olduğunu söyledi. Bu süreçteki yıllarda ise ısınmanın en az 1 derece olacağı ve neredeyse tüm dünyada hissedileceği belirtildi.
Yangınlar nedeniyle milyonlarca hektarlık alanın yok olduğu Güney Afrika ve Avustralya’da ise 2024 normalden çok daha kurak geçecek. WMO, Afrika’nın Sahel bölgesinin ise daha yağışlı geçeceğini söyledi. Avrupa’da ise daha fazla fırtına yaşanacakken Kuzey Atlantik bölgesi rüzgarlı olabilir.
Bu projeksiyonlar WMO’nun sıcaklık, yağış ve rüzgar örüntülerinin iklim değişikliği nedeniyle nasıl değişebileceğine yönelik daha kısa dönemli tahmin sağlamayı hedefleyen projesinin bir parçası.
Uzun dönemli 1.5 derecelik ısınmaya ise önümüzdeki 10 yıl içerisinde ulaşılmayacağı tahmin ediliyor. Penn State Üniversitesi’nde iklim bilimci Michael Mann, mevcut uzun dönemli küresel sıcaklıkların sanayi öncesine göre 1.2 derece fazla olduğunu söyledi.
Şili eski Çevre Bakanı ve Valparaiso’da Pontificial Katolik Üniversitesi İklim Eylemi Merkezi (CAC) direktörü Marcelo Mena, kısa dönemli artışların bile aşırı hava olaylarını tetikleyebileceğini ve koronavirüsle mücadele eden ülkelerde ciddi sıkıntılara neden olabileceğini söyledi. Mena, “Öngörülen projeksiyonlardan daha yüksek geçen ve daha düşük geçen yıllar olacak, ancak bu artışa sahip olmamız bize, bu sembolik olaylardan bazılarının beklenenden daha yakın olduğunu gösteriyor” dedi.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…