Haber: Gülce Demirer
Birleşmiş Milletler’in (BM) belirlediği 2 derece ısınma sınırının aşılması durumunda, 80 yıl içinde deniz seviyesinin hızlı artışının maliyetinin küresel boyutta yıllık 27 trilyon dolara kadar ulaşabileceği düşünülüyor. Artan deniz seviyelerinden en çok etkilenenler ise gelişmekte olan, deniz seviyesinden düşük rakımlı bölgeler oluyor.
National Oceanography Centre (NOC) tarafından yeni yayımlanan bir araştırmada Birleşmiş Milletler’in (BM) 2 derece küresel ısınma sınırının aşılması halinde su seviyelerinin yaklaşık 2 metreye kadar yükseleceği tahmin edilirken, bu durumun dünyaya yılda 27 trilyon dolara mal olabileceği belirtiliyor. Araştırmaya göre eriyen buzullar ve buz kütleleri halihazırda altyapısı olan zengin ülkeleri daha az etkileyecek. Çalışmanın başyazarı Dr. Svetlana Jevrejeva, 600 milyondan fazla nüfusu barındıran kıyı bölgelerinin yükselen deniz seviyelerinden en çok etkilenecek bölgeler olduğunu ifade ediyor.
Bilindiği gibi, 2 derece sınırı 2015 yılında Paris’te 195 ülke tarafından, en uygulanabilir sınır olarak kabul edilmişti. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi kapsamında seragazı emisyonlarındaki mevcut kesintiler 2 derece sınırını aşmamak için yeterli görülmezken daha fazla kesintiye gidilmesine ihtiyaç duyulabileceği belirtiliyor.
Environmental Research Letters dergisinde yayımlanan araştırmada zengin ülkelerin halihazırda sahip oldukları güçlü altyapısıyla deniz seviyesindeki artıştan en az zarar görenler arasında yer alacağı, 10 metreden daha düşük rakımlı kıyı yerlerinde 600 milyondan fazla nüfusa sahip bölgelerin ise yükselen deniz seviyesinden en fazla etkilenecek bölgeler olacağı vurgulanıyor.
Araştırmanın başyazarı Dr. Svetlana Jevrejeva, durmaksızın artan sıcaklıklarla birlikte buzulların ve buz tabakalarının erimesinin deniz seviyesinde yükselmeye sebep olduğu ve dünyaya karşı en büyük tehdidin su seviyelerindeki artış olduğunu vurguluyor.
Su Seviyelerinde Keskin Yükseliş
Araştırmacılar, hem 1.5 derece hem de 2 derece ile sınırlı olan sıcaklık seviyelerinde küresel ve bölgesel deniz seviyesinin yükselme hızını ve sonuçlarını da karşılaştırıyor.
Dr. Jevrejeva bulgulara göre 1.5 derece ısınma ile 2100 yılında ortalama deniz seviyelerinin 0.52 metre artacağını belirtiyor. Ancak 2 derece ısınma hedefine ulaşılamadığı takdirde ortalama deniz seviyesi 0.86 metre, en kötü ihtimalde ise 1.8 metre kadar artıyor. 0,86 metrelik bir artışın yıllık faturasının 14 trilyon dolar, 1.8 metrelik bir artışın faturasının ise 27 trilyon dolara çıkabileceği ifade ediliyor.
Dr. Jevrejeva deniz seviyelerindeki aşırı artışın gelişmekte olan kıyı ülkelerinin ekonomilerini ve düşük rakımlı kıyı bölgelerindeki hayatı son derece olumsuz etkileyeceğini söylüyor. “Maldivler gibi küçük, alçak ada bölgeleri bu durumdan çok kolay etkilenecek; doğal kaynaklar ve çevre üzerindeki baskı da artacaktır” sözleriyle durumu özetliyor.
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…