Bilim

Arktik Okyanusu’nun Asitlenmesiyle Kabuklu Deniz Hayvanları Yok Olabilir

Yeni bir araştırmaya göre, Arktik Okyanusu gelecek 80 yılda beklenenden daha fazla karbondioksit emecek. Bunun sonucunda ise, okyanusun asitlik derecesinin artması ve su altında yaşayan organizmaların bu durumdan ciddi bir şekilde etkilenmesi bekleniyor.

Bilim insanları, iklim değişikliği sebebiyle Arktik Okyanusu’nun asitlenmesi sonucu kabuklu deniz hayvanlarının yok olabileceği uyarısında bulundu.

Araştırmacılar, Arktik Okyanusu’nun gelecek 80 yılda beklenenden daha fazla karbondioksit emeceğini ve bunun da suyun asitlik derecesini artıracağını ortaya koydu.

Asitlik derecesinin artması kabuklu deniz hayvanları, deniz kestanesi ve deniz kelebekleri gibi organizmaların iskelet ve kabuklarını eritebileceğinden dolayı bu türler yok olabilir.

Arktik Okyanusu daha fazla karbondioksit emecek çünkü denizin derinliklerinde buna elverişli bir ortam bulunuyor.

Bu durum, hava sıcaklığının düştüğü ve okyanus yüzeyindeki suların daha fazla tuzlu kaldığı zamanlarda meydana geliyor. Su bu şekilde daha yoğun oluyor ve batmasına yol açarak karbondioksitin okyanusun derinliklerine taşınmasına olanak sağlıyor.

Bern Üniversitesi’nden araştırmanın başaraştırmacısı Dr. Jens Terhaar, Nature dergisinde yayımlanan sonuçların Arktik Okyanusu’nun 21.yüzyılda önceki tahminlerden %20 daha fazla karbondioksit emeceğini ortaya koyduğunu belirtti.

Asitlenme olayı muhtemelen 200 – 1000 metre aralığındaki derinliklerde meydana gelecek ve bu aralık pek çok deniz organizmasının sığınma bölgesi olarak biliniyor.

Araştırmacılar, deniz yüzeyi bilgisi ve mevcut iklim modellerinde kullanılan denizin derinliklerindeki oluşumların simülasyonlarını karşılaştırdı. Vardıkları sonuç, gelecek sekiz yılda Arktik Okyanusu’nun emeceği karbon miktarı tahmininin çok fazla değişkenlik gösterdiği oldu.

Ekip daha sonra, mevcut modellerin öngörülerini düzeltmek ve asit derecesinin gelecekteki seviyelerinde oluşan belirsizliği azaltmak adına deniz yüzeyi suyunun yoğunluk ölçümlerini kullandı.

Araştırma yazarlarından Dr. Lester Kwiatkowski, “Araştırma sonuçlarımız, Arktik organizmalarının okyanus asitlenmesine önceki tahminlerden çok daha zor bir şekilde uyum sağlayacağını ortaya koydu. Bu organizmaların kaybı, Arktik yemek zincirinin en üstünde yer alan balıklara ve deniz memelerine kadar bütün üyeleri etkileyecek” şeklinde konuştu.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024