Güney Amerika ülkesinden 80’den fazla temsilci, enerji geçişi için iklim finansmanına ilişkin iki haftalık müzakereler için Azerbaycan’ın Bakü kentinde bulunuyordu. Arjantin’in aşırı sağ lideri daha önce iklim krizini “sosyalist bir yalan” olarak nitelendirmişti ve geçen yılki seçim kampanyası sırasında Paris Anlaşması’ndan çekilme tehdidinde bulunmuş, ancak o zamandan bu yana bir adım atmamıştı.
Çarşamba günü Milei hükümetinden temsilcilere Azerbaycan başkentini terk etme emri verildi. İlk olarak Climatica tarafından bildirilen kararı, ülkenin iklim ve doğa konusundaki en kıdemli temsilcisi Ana Lamas kararı doğruladı: “Dışişleri Bakanlığı’ndan zirveye artık katılmamamız yönünde talimat aldık. Şu an için söyleyebileceğim tek şey bu.”
Lamas, Arjantin’in Paris Anlaşması’ndan ayrılmayı planlayıp planlamadığı sorulduğunda kararın yalnızca COP29 için geçerli olduğunu söyledi.
İkinci kez anlaşmadan çekilme sözü veren Donald Trump’ın ABD’de seçilmesinin ardından iklim anlaşmasının geleceği konusunda yaygın endişeler var. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, zirve öncesinde yaptığı açıklamada Trump’ın bu yönde bir karar vermesinin sıcaklık artışını 1.5 derecede sınırlandırmayı anlaşmayı “sakatlayabileceğini” söylemişti.
Arjantin gibi iklim inkarcılarının önderlik ettiği ülkeler de dahil olmak üzere diğer ülkelerin uluslararası iklim anlaşmalarından ayrılabileceğine dair korkular var. Salı günü Milei, Trump’la konuştu ve ardından Milei’nin sözcüsü, Trump’ın Arjantinli mevkidaşına kendisinin “en sevdiği başkan” olduğunu söylediğini aktardı.
İklim değişikliği yönetimi uzmanı Carla Chavarria, Arjantin’in COP29 görüşmelerinden çekilme kararının kendi geleceği için kötü mesajlar verdiğini ifade etti.
X’ten yaptığı açıklamada, “Arjantin, Bakü’deki COP29’dan delegasyonunu geri çekerek iklim finansmanı müzakerelerindeki sesini kaybetti. “İklim krizine karşı kaynakları güvence altına almanın kritik bir anında ülke dışarıda bırakılıyor, geleceği ve uyum sağlama yeteneği zayıflıyor.”
Common Initiative isimli düşünce kuruluşunun Arjantin direktörü Oscar Soria ise şunları söyledi: “Arjantin’in Bakü müzakerelerinden ayrılma kararı, geleneksel iklim politikasından keskin bir sapma ve Arjantinli diplomatlara hükümette savunulamaz pozisyonlar almaları konusunda baskı yapan Milei hükümeti açısından sürpriz değil.”
Milei yönetimi, geçen yıl başkan olduğundan bu yana, ormanların ve buzulların korunmasına ilişkin kuralların gevşetilmesi de dahil olmak üzere, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için çevre kurallarını geri almaya çalıştı.
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…
Gelişmekte olan dünyanın düşük karbonlu ekonomiye geçişine yardımcı olacak anlaşmaya sert tepki veren iklim STK’ları,…
Ülkeler, COP29’da, küresel karbon piyasasına ilişkin kurallar konusunda bir anlaşmaya vardı. Taraflar, küresel ısınmayla mücadeleye…
Bakü'deki COP29 zirvesine katılan ülkeler, yoksul ulusların iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmalarına yardımcı olmak için…
COP29’un şu an karşı karşıya olduğu en önemli unsurlardan biri yeterli çoğunluğu sağlayıp sağlayamayacağı. Carbon…