Türkiye’nin en yüksek yerleşim yerlerinden olan Ardahan’da çiftçiler, kurak geçen bir yılın ardından yaşanan verim düşüklüğünden ve artan maliyetlerden dertli. Çiftçiler, mevcut durum nedeniyle arazilerin ya boş bırakıldığını ya da kiralanmak istendiğini ekledi.
Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı, kış mevsiminde kar yağışının en fazla etkili olduğu iller arasında yer alıyor. Ancak geçtiğimiz yıl bu kentlerde kar yağışı çok az yaşandı. Hatta en kurak kış mevsimin yaşandığı saptanmıştı. Bahar aylarında yağışlar yağmur şeklinde düşse de bölgede verimler düştü, artan maliyetlerin de etkisiyle tarlaların boş bırakılma tehlikesi baş gösterdi.
Meracılığın ve büyükbaş hayvancılığın merkezlerinden olan Kuzeydoğu Anadolu bölgesi kentlerinden olan Ardahan’da yaşayan çiftçiler de verim düşüklüğü ve artan maliyetlerden şikayetçi. Yılın neredeyse yarısı boyunca hayvanlarını içerde besleyen çiftçiler, yaz boyunca da meralardan veya tarlalardan topladıkları ot ve samanı samanlıklarda koruyor. Ancak kış aylarında yaşanan kuraklık, etkisini hasat zamanında gösterdi. Çiftçiler, bu yıl verimin düştüğünü söyledi. İş makinaları ve yakıt maliyetlerinin artması ile birçok çiftçinin ürününü toplayamadığını dile getiren çiftçiler, arazilerin boş bırakılma riskinin doğduğunu ifade etti. Artan maliyetlerin ve kuraklığın yem fiyatlarına yansıması, bölgedeki besicileri de olumsuz etkiledi.
“İnsanlar Arazilerini ya Boş Bırakıyor ya da Kiralamak İstiyor”
Arazilerinde biçtikleri otu balya haline getirerek satmaya çalışan Bilal Demir isimli çiftçi, verimin düştüğünü, masrafların arttığını bu yüzden ürünlerini satamadığını söyledi. Demir, “Millet ekmiyor. Verim düştü. Alış fiyatımız ile satış fiyatımız uyuşmuyor. Verim yok, masraflar arttı. İnsanlar ektikleri arazilerinden istedikleri verimi alamıyor. Bu yüzden boş bırakıyorlar. Selim ve Göle ilçelerinden alıyoruz ama oradaki çiftçilerin çoğu da iş bırakmaya başlamış. Aldığımızı da satamıyoruz. Kimse almıyor” dedi.
Kış aylarına kar yağışının az olduğunu belirten Demir, bahar aylarında yağan yağmurun etki etmediğini ifade etti. Maliyetlerin de artmasıyla meralar ve tarlalarda ürünlerin bir kısmının yerde kaldığını belirten Demir, “İnsanlar arpasını alıp samanı tarlada bırakıyor. Ektiğinin yarısını tarlada. Yulaf için yine öyle. Meralar da öyle. İnsanlar hayvanlarını satıyor. Tarlalar boş kalıyor. Dün 650 dönüm arazisi olan biri bize kiralık vermek istedi. Çoğu insan bırakıyor” diye konuştu.