Politika

Arap Enerji Bakanları 12. Arap Enerji Konferansı için Doha’da Toplandı

OPEC üyesi Arap ülkelerinin enerji bakanları, COP28’te fosil yakıttan çıkış tartışmaları devam ederken, Doha’da 12. Arap Enerji Konferansı için bir araya geldi.

OPEC’in üst düzey Arap enerji bakanları, COP28 iklim zirvesinde fosil yakıtlardan aşamalı çıkışa yönelik olası bir anlaşma konusunda ülkeler müzakerelerini sürdürürken, 12. Arap Enerji Konferansı için Pazartesi günü Doha’ya geldi.

OPEC Genel Sekreteri Haitham Al Ghais, 6 Aralık tarihli bir mektupta, OPEC üyelerini emisyonlar yerine fosil yakıtları hedef alan herhangi bir COP28 anlaşmasını reddetmeye çağırmıştı.

Enerji toplantısına Irak, Kuveyt, Cezayir ve Umman’dan bakanların yanı sıra BM iklim zirvesi için Dubai’de bulunan Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman da geldi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei ise toplantıya katılmadı.

Müzakerelere katılan gözlemcilere göre, OPEC’in fiili lideri Suudi Arabistan ve en büyük müttefiki Rusya, Dubai’deki COP28 zirvesinde yalnızca emisyonların azaltılmasına odaklanılması, buna neden olan fosil yakıtların ise hedeflenmemesi konusunda ısrar eden birkaç ülke arasında yer alıyor.

Ancak ABD, AB ve pek çok yoksul, iklime karşı savunmasız ülke de dahil olmak üzere en az 80 ülke, COP28 anlaşmasının fosil yakıt kullanımının nihai olarak sona erdirilmesi yönünde açıkça çağrıda bulunmasını talep ediyor.

Kuveyt’in iklim müzakerelerindeki tutumu sorulduğunda Petrol Bakanı Saad Al Barrak gazetecilere bunun henüz belirlenmediğini söyledi.

BM iklim zirvelerindeki anlaşmalar, mevcut yaklaşık 200 ülke arasında fikir birliğiyle kabul edilmeli. Zirveler, dünyanın iklim değişikliğine karşı atacağı sonraki adımlara ilişkin bir fikir birliği oluşturmayı amaçlıyor.

COP28’in, iki günlük 12. Arap Enerji Konferansı gibi 12 Aralık’ta sona ermesi planlanıyor. Ancak müzakere ekiplerinden gelen bilgilere göre, zirve Perşembe gününe kadar uzayabilir.

Önceki Haberler

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024

RTÜK Açık Radyo’nun Yayın Lisansını İptal Etti

Radyo yönetiminden yapılan açıklamada ise, yasaya karşı direnmek ve yargı yolu dışında karara karşı gelmek…

4 Temmuz 2024

“İklim Değişikliğiyle İlgili Komplo Teorilerinin Türkiye’de Yaygınlaşması Muhtemel”

Komplo teorilerine neden inanırız? Doç. Dr. Onurcan Yılmaz ile birlikte yazdıkları çalışmalarıyla bu soruya yanıt…

3 Temmuz 2024

İklim Değişikliğinin Son 19 Yıldaki Maliyeti 2,8 Trilyon Dolara Ulaştı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, iklim kaosunun çok büyük bir ekonomik maliyeti olduğunu…

3 Temmuz 2024