Dünya Meteoroloji Örgütü, WMO, Antarktika’daki deniz buzulu seviyelerinin, kaydedilmiş en sıcak Haziran ayı olan geçtiğimiz ayın başlarından itibaren ortalamanın %17 altında kalarak en düşük seviyelerini gördüklerini açıkladı.
Dünya İklim Araştırmaları Programı lideri Michael Sparrow, Cenova’da verdiği röportajda gazetecilere, “Kuzey Kutbu’nun buzullarında büyük çaplı azalmalar görmeye alışkınız, fakat bu Antarktika için geçerli değil. Bu, çok ciddi bir kayıp” dedi.
Küresel deniz sıcaklıklılarında yılın Mayıs ve Haziran aylarında rekor kırıldığını belirten WMO, okyanus yüzeylerinde ısınmanın hızının giderek arttığını duyurdu.
Yapılan açıklamada, “Yalnızca yüzey sıcaklıkları değil, bütün okyanusların tamamı giderek ısınıyor ve yüzlerce yıl orada kalacak düzeylerde enerjiyi emiyor. Alarm çanları, eşi benzeri görülmemiş sıcaklıkların yaşandığı Kuzey Atlantik bölgesi için özellikle gürültülü biçimde çalıyor” dendi.
Organizasyon, yakın zamanlarda ortaya çıkan El Nino hava olayı fenomeninin de hem su hem de karada sıcaklıkları yükseltmesini beklediğini, bu durumun giderek artan sıcaklıklara ve hem su altında hem de havada sıcaklık dalgalarına yol açabileceğini belirtti.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…