Bilim

Antarktika’da 1997’den Bu Yana 7,5 Trilyon Ton Buz Eridi

Antarktika’daki buz sahanlığının %40’ından fazlası küçülürken, milyonlarca ton tatlı su okyanusa karıştı.

İklim çöküşüyle beraber, Antarktika’daki buz sahanlığının %40’ından fazlası 1997’den bu yana küçüldü ve neredeyse yarısı “iyileşme belirtisi göstermedi.”

Leeds Üniversitesi’ndeki bilim insanlarının yeni çalışmasına göre, Antarktika’daki 162 buz kütlesinden 71’i son 25 yılda boyut olarak küçülüp, okyanusa toplamda 7.5 trilyon ton tatlı su saldı.

Antarktika’nın batı yakasındaki ılık su buzları eritirken, doğudaki buz sahanları ya aynı kaldı ya da su daha soğuk olduğu için büyüdü. Buzulların küçülmesi denize daha fazla miktarda tatlı su salınmasına neden olurken, bu durum Güney Okyanusu’nun akıntılarını bozabilir.

Araştırmanın lideri Dr. Benjamin Davison çalışmaya dair şunları söyledi: “Buz sahanlığının bozulmasına dair karışık bir tablo var. Bu durum doğruden Antarktika çevresindeki okyanus sıcaklığı ve okyanus akıntılarıyla ilgili. Batı yarısı, buz sahanlığını aşağıdan hızla aşındırabilecek ılık suya maruz kalırken, doğu Antarktika’nın büyük bir kısmı şu anda kıyıdaki bir soğuk su bandı tarafından yakındaki sıcak sulardan korunuyor.”

Araştırmacılar, dünyanın geri kalanı için zincirleme etkileri olabilecek buz sahanlarının sağlığını analiz etmek için uzaydan alınan 100 binden fazla görüntüyü incelediler ve bulgularını Scientific Advances dergisinde yayımladılar.

25 yıllık dönemde okyanusa salınan tatlı su, dünya çapında ısı ve besin taşıyan okyanus akıntılarını etkiliyor. Bilim insanları ise, buz kaybının iklim krizinin bir sonucu olduğuna inanıyor çünkü doğal çeşitlilik döngüsünün bir parçası olsaydı daha fazla buz yeniden büyüyecekti.

Davison şunları söyledi: “Buz sahanlarının çoğunun hızlı, ancak kısa ömürlü bir küçülme döngüsünden geçmesini, ardından yavaş yavaş yeniden büyümesini bekliyorduk. Bunun yerine neredeyse yarısının herhangi bir iyileşme belirtisi göstermeden küçüldüğünü görüyoruz.”

Geçen ay yapılan başka bir araştırma da, Antarktika’nın muhtemelen dünyanın geri kalanına kıyasla neredeyse iki kat daha hızlı ısınacağını ortaya çıkarmıştı.

Paylaş

Önceki Haberler

COP29: Küresel İklim Finansmanı ve Eylemi için Alınan Kararlar

COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…

17 Ocak 2025

İklim Değişikliğinin Ekonomiye Etkisi Sarsıcı Olacak

Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…

17 Ocak 2025

Gediz Deltası için Doğa Zaferi: “ÇED Gerekli Değildir” Kararının Yürütmesi Durduruldu!

İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…

17 Ocak 2025

Çevresel Riskler 10 Yıllık Risk Sıralamasını Domine Ediyor

2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…

17 Ocak 2025

COP29’da Kilidi Açılan Karbon Piyasalarının Avantajları ve Türkiye

COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…

16 Ocak 2025

Şirketlerin İklim Planları Hazır Değil

İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…

16 Ocak 2025