;
Bilim

Amazon’daki Yangınların Sayısı Artıyor: Sadece Temmuz’da 6803 Yangın

Geçtiğimiz Cumartesi günü yayımlanan resmi veriler, Brezilya’daki yangınların sayısının Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla %28 arttığını gösterdi.

Brezilya’daki yangınların sayısı Temmuz ayında, bir önceki yılın aynı dönemine oranla %28 arttı. Bazı çevreciler bu hafta yaşanacak ani bir artışın, geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük yağmur ormanında yaşanan korkunç yıkımın tekrarı olabileceği uyarısında bulundu.

Brezilya’nın uzay araştırma ajansı INPE geçtiğimiz ay Amazonlar’da 6803 yangın tespit etti. Bu rakam Temmuz 2019’da 5318 idi.

Bu oran son üç yıldaki Temmuz aylarının en yüksek yangın miktarı olsa da Ağustos 2019’da 30.900 yangın yaşanmıştı.

Çevre grupları hâlâ daha olabileceklere dair endişe verici işaretler olduğu uyarısında bulunurken, Temmuz ayının son günlerinde keskin artışlar yaşandı. 30 Temmuz’da 1000’den fazla yangın kaydedildi. Greenpeace Brezilya’nın bir analizine göre bu oran 2005’ten bu yana tek bir günde kaydedilen en fazla yangın sayısı oldu.

Brezilya’daki Amazon Çevre Araştırma Enstitüsü’nde (IPAM) bilim direktörü olan Ane Alencar, “Ağustos’un daha da zor bir ay olacağını, Eylül’ün ise daha da korkunç olacağını şimdiden tahmin edebiliyoruz” dedi.

Çevre savunucuları, bölgedeki ekonomik kalkınma vizyonuyla ormanı yok etmek için yasadışı tomrukçular, madenciler ve arazi spekülatörlerini cesaretlendirdiği için Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’yu suçluyor. Bolsonaro ise, bölgeyi yoksulluktan kurtarmanın bir yolu olarak korunmuş rezervlerde madencilik ve çiftçiliği teşvik etmeyi planlıyor.

Bu yıl Bolsonaro, ormansızlaştırma ve orman yangınlarıyla mücadele etmek için Mayıs-Kasım ayları arasında askeri konuşlandırmaya izin verdi. Ayrıca 120 gün boyunca bölgede yangın çıkarılmasını da yasakladı.

2019 yılında Brezilya, Ağustos ayında ancak küresel çapta bir itirazın üzerine, aynı geçici politikaları uygulamıştı. Bilim insanları ise yağmur ormanlarının iklim değişikliğiyle mücadelede hayati bir önemi olduğunun altını çiziyor.

Sivil toplum örgütü Amazon Conservation, 30 Temmuz itibarıyla 62 büyük yangın kaydettiklerini söyledi. Amazon Conservation’dan Matt Finer, yangınların çoğunun, yangın yasağının yürürlüğe girdiği ve etkili olmadığı 15 Temmuz’dan sonra yaşandığını belirtti.

Amazon’da doğal sebeplerle yangın çıkması çok nadir yaşanıyor. Ormansızlaştırma 2019 yılında son 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve 2020’nin ilk yarısında %25 oranında arttı.

Temmuz ayının başlarında ise NASA’dan bilim insanları 2020’de tropikal Kuzey Atlantik Okyanusu’ndaki daha yüksek yüzey sıcaklıklarının Güney Amazon’daki nemi azalttığını söylemişti. NASA internet sitesinde “Bunun sonucunda güney Amazon bölgesi daha kurak ve yangına elverişli hale geliyor ve insanların tarım ve ormansızlaştırma için çıkardıkları yangınlar kontrol edilemez bir şekilde yayılıyor” diye belirtti.

Yangınlar ayrıca Amazon’un güney kısmına bitişik dünyanın en büyük sulak arazisi olan Pantanal bölgesinde de kötüleşiyor. INPE verilerine göre Temmuz ayında bölgedeki yangınlar, geçtiğimiz yılın Temmuz ayına göre, üç katına çıkarak 1684’e ulaştı.