Politika

Amazon’daki Ormansızlaşma Seviyesi Ocak Ayında Rekor Kırdı

Brezilya’daki yeni verilerine göre, yakın zamanda kontrol altına alınacağına dair verilen taahhütlere rağmen Amazon’daki yıkım kötüleşmeye devam ediyor. Brezilya Ocak ayında, Amazon yağmur ormanlarının şimdiye kadarki en fazla ormansızlaşma seviyesine ulaştı.

Brezilya’nın uzay araştırma ajansı Inpe’den alınan ön uydu verilerine göre, Brezilya’nın Amazon bölgesinde ormansızlaşma geçen ay 430 kilometrekare (166 mil kare) olarak gerçekleşti. Bu rakam Ocak 2021’deki rakamdan beş kat daha fazla.

Bu, 2015/2016’da başlayan mevcut veri serisinden bu yana Ocak ayı için en yüksek rakam. Manhattan’ın yedi katından daha büyük bir alanın yok olduğu anlamına geliyor.

Çevre araştırmacıları, yıkımın hâlâ arttığını görmelerine şaşırmadıklarını söylediler ve sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun 2019’da göreve başlamasından bu yana çevre koruma önlemlerini zayıflatmasına dikkat çektiler.

Minas Gerais Federal Üniversitesi’nde çevre modellemesi araştırmacısı olan Britaldo Soares Filho’a göre sığır eti, soya ve diğer emtia fiyatlarındaki yüksek fiyatlar da ucuz arazi talebini arttırıyor.

Soares Filho, “Amazon ormanlarını yok etme yarışı var” dedi. Bolsonaro’nun ofisi ise yorum talebine yanıt vermedi.

Çevre Bakanlığı, Ağustos-Ocak ayları arasında ormansızlaşmanın bir önceki yıl aynı döneme göre biraz düştüğünü belirterek, tekil olarak ayları kullanarak karşılaştırma yapmanın en iyi göstergeyi sunmadığını söyledi.

Bakanlık, Reuters’e yaptığı açıklamada, federal hükümetin çevre suçlarıyla mücadele için 2022’de daha güçlü olacağını söyledi.

Dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’un korunması, ağaçlar tarafından emilen çok miktarda seragazı nedeniyle iklim değişikliğini engellemek adına hayati önem taşıyor.

Bolsonaro, bölgeyi yoksulluktan kurtarmak için Amazon’da ticari amaçlı daha fazla çiftçilik ve madencilik yapılması gerektiğini uzun süredir savunuyor.

ABD ve Avrupa’dan gelen uluslararası baskıyla karşı karşıya kalan Brezilya, geçen yıl, yasadışı ormansızlaşmaya 2028 yılına kadar son verme sözü verdi. 2030 yılına kadar tüm orman tahribatını durdurmak için küresel bir anlaşma imzaladı.

Bu taahhütlerden kısa bir süre sonra Inpe, Brezilya Amazonlarında, 2021’de ormansızlaşmanın son 15 yılın en yüksek noktasına ulaştığını gösteren verileri yayımladı. Ocak ayı ön verilerine göre yıkım artmaya devam ediyor.

Brasilia Üniversitesi’nde siyaset bilimci olan Ana Karine Pereira, Bolsonaro ve hükümetinin geçen yılki tutumlarını değiştirirken politikalarının aynı kaldığını söyledi.

Soares Filho ve Pereira, ormansızlaşmanın ancak Bolsonaro’nun Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesi durumunda duracağını ifade etti.

Pereira, “Başkan ve federal hükümet liderliğinin siyasi profilini değiştirmek, an itibarıyla bu yüksek ormansızlaşma eğiliminde bir kırılma görmek için çok önemli” dedi.

Paylaş

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024