Hükümetin uzay araştırma kurumu Inpe tarafından toplanan ön uydu verileri, geçen ay bölgede Ocak 2022’ye göre %61 düşüşle 167 km2’lik alanın zarar gördüğünü gösterdi.
Ocak ayının ortasında, Brezilyalı çevre kurumları, selefi Jair Bolsonaro’nun artan yıkımını sona erdirme sözü veren Lula’nın yönetiminde ilk ağaç kesme baskınlarını başlattı.
Ocak ayındaki ormansızlaşma, 2016’dan bu yana aylık 196 km2’lik tarihsel ortalamanın da altındaydı, ancak yılın başlarında yağmur ormanlarının üzerindeki yoğun bulutlar nedeniyle Ocak ayı verileri yanıltıcı olabilir.
WWF-Brezilya koruma uzmanı Daniel Silva, “Ocak ayında böyle bir düşüş görmek olumlu ancak, trendin tersine dönmesi hakkında konuşmak için henüz çok erken, çünkü bu düşüşün bir kısmı büyük bulut örtüsüyle ilgili olabilir” dedi.
Yeni rakamlar, ABD’nin Amazon’daki ormansızlaşmasıyla mücadeleyi amaçlayan çok taraflı bir fona ilk katkısını yapmayı düşündüğünü bildirmesinin ardından geldi.
Ağırlıklı olarak Norveç ve Almanya tarafından desteklenen Brezilya yönetimindeki Amazon Fonu, 2019’dan beri Bolsonaro yönetiminde dondurulduktan sonra Çevre Bakanı Marina Silva’nın göreve geldiği gün yeniden faaliyete geçirildi.
2023’e olumlu bir başlangıça rağmen, çevre ajansı Ibama’daki uzmanlar ve personel, Bolsonaro’nun fonları ve kilit kurumlardaki personeli kesmesinin ardından Lula’nın koruma hedeflerini gerçekleştirmesinin yıllar alabileceği konusunda uyarıyor.
Brezilya hükümeti ayrıca, yasadışı altın madencilerinin suçlandığı bir insani krizin ortasında, en büyük yerli rezervi olan Amazon’daki Yanomami arazisinde kaçak madencilikle mücadele ediyor.
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…
COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…
Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…