Amazon’un Brezilya tarafında yaşanan yıkım Nisan ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre %64 arttı.
Koronavirüs salgınının birçok çevre görevlisini saha dışında tutması ve ülkenin yasadışı ağaç kesimi ile savaşmak için birlik kurmaya hazırlanması nedeniyle, Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarındaki ormansızlaşma Nisan ayında keskin bir artış gösterdi.
Uzay araştırma ajansı INPE’nin verilerine göre, Amazon’un Brezilya tarafındaki yıkım, Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %64 arttı.
INPE verilerine göre, yılın ilk dört ayında Amazon’daki ormansızlaşma bir yıl öncesine göre %55 artışla 1.202 kilometrekareye yükseldi.
Amazon, dünyanın en büyük tropikal yağmur ormanı ve bilim insanları Amazon’un emdiği büyük miktarda seragazı nedeniyle korunmasının küresel ısınmayı engellemek için hayati önem taşıdığını söylüyor.
Amazon’un tahribat oranı geçen yıl 11 yılın en yüksek seviyesine yükseldi ve 2020’de bu oran tırmanmaya devam ediyor. Çevre örgütleri ise yasadışı ağaç kesenleri, madencileri ve çiftlik sahiplerini teşvik eden sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun politikalarını suçluyor.
Bolsonaro, bölgeyi yoksulluktan kurtarmanın tek yolu olduğunu söyleyerek ormanın korunan alanlarında daha fazla tarım ve madencilik çağrısında bulunmuştu.
Koronavirüs salgını, ormansızlaşma ile mücadele çabalarını karmaşıklaştırdı ve çevre koruma ajansı Ibama sağlık riskleri nedeniyle sahaya daha az saha görevlisi gönderdi.
Kâr amacı gütmeyen Amazon enstitüsü Imazon’un kıdemli araştırmacısı Paulo Barreto, “Pandemi yardımcı olmadı, çünkü görünüşe göre daha az saha görevlisi var ve yasadışı ağaç kesenler Amazon’un uzak bölgelerindeki virüsü umursamıyorlar” dedi.
Geçtiğimiz Perşembe günü Bolsonaro, ormansızlaşma arttıkça, yasadışı ağaç kesenleri caydırmak ve bölgedeki ormansızlaşma ve orman yangınlarıyla mücadele etmek için silahlı kuvvetlerin konuşlandırılmasına izin verdi. Çevre savunucuları, tedbirin kısa vadede yardımcı olabileceğini ancak kalıcı bir çözüm olmadığını belirttiler.
Ibama’dan yetkililer, ormanda yol alınmasını zorlaştıran ve genellikle yasadışı ağaç kesenleri engelleyen Amazon’daki mevcut yağış mevsimine rağmen ormansızlaşmanın son aylarda artmaya devam ettiğini söylediler.