Bu yıl Amazon ormanlarında yaşanacak kuvvetli bir yangın sonucunda ortaya çıkan parçacıklar koronavirüsün yayılmasını şiddetlendirebilir ve hastaneler ve sağlık sistemleri üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bu yıl Amazon ormanlarında yaşanacak kuvvetli bir yangın sağlık sistemlerini zorlayabilir ve birçok ölüme neden olabilir. Koronavirüs de dahil olmak üzere yangının hava kirliliğini kötüleştirmesi nefes alma güçlükleri yaratabilir.
Amazon ormanlarında her yıl yaşanan yangınlar binlerce hektarlık ormanlık alanın yok olmasına neden oluyor. Yoğun yangın mevsimi yaklaştıkça uzmanlar, yangınların sonucunda ortaya çıkan parçacıkların koronavirüsün yayılmasını şiddetlendirebileceğini söylüyor.
ABD Tıp Enstitüsü eski başkanı Harvey Fineberg, sanal basın toplantısında gazetecilere verdiği demeçte, “Bu küçük partiküllere kronik bir şekilde maruz bırakılmanın solunum hastalığı, kardiyovasküler hastalık ve erken ölüm riskini artırdığı tespit edildi” dedi.
Reuters’ın verilerine göre, Latin Amerika’daki koronavirüs enfeksiyonları 1.7 milyonu geçerken 83 bin kişi hayatını kaybetti.
Brezilya’daki Amazon ormanlarının kalbi olan 2 milyon nüfuslu Manaus şehri koronavirüsten yıkıcı bir şekilde etkilendi ve birçok can kaybı yaşandı.
Kolombiya’nın Amazon bölgesinde de koronavirüsten etkilenenlerin sayısı oldukça yüksek. 66 bin nüfusu olan bölgede 2100’den fazla vaka bildirildi.
Şili’de uzmanlar “soğuk bir fırtına” yaşanabileceği uyarısında bulunurken, beklenen soğuk kış insanların özellikle ülkenin güneyinde daha fazla odun yakmasına neden oldu. Koronavirüs salgını süresince kirliliğin yarattığı etkiler ise korkuların artmasına neden oldu.
Harvard Üniversitesi halk sağlığı profesörü Marcia Castro, orman yangınlarından sonra solunum yolu hastalıkları nedeniyle hastanelerde yaşanabilecek artışın, koronavirüs ile zaten mücadele eden hastanelere daha fazla yük getireceğini söyledi.
Castro, Amazon’daki toplulukları etkilemenin yanı sıra, duman parçacıklarının başka yerlere seyahat edip sorunlara neden olabileceğini de söyledi.
Castro, sözlerini “Solunum koşulları üzerindeki etkiler Amazon ile sınırlı değil. Yoğun bir yangın mevsimi, birçok canın yok yere kaybedilmesine ve halk sağlığıyla ilgili yıkıcı sonuçlara neden olabilir” diyerek sonlandırdı.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…