;
Bilim

Amazon Yağmur Ormanları’nın Yaklaşık Yüzde 40’ı Korunmuyor

amazon

Bilim insanları Amazon Yağmur Ormanları’nı korumanın küresel ısınmayla mücadelede hayati önem taşıdığı konusunda hemfikir ancak yeni veriler Amazon’un devasa alanlarının korunmasız kaldığını gösteriyor.

Kâr amacı gütmeyen Amazon Conservation tarafından yapılan bir analize göre, Amazon Yağmur Ormanları’nın iklim değişikliğini önlemede en kritik olan alanlarının yaklaşık %40’ına ne doğa ne de yerli rezerv olarak özel hükümet koruması sağlanmadı.

Veriler, bölgelerin Peru’daki Amazon’un en güneybatısında ve Brezilya, Fransız Guyanası ve Surinam’ın en kuzeydoğusunda yer aldığını gösteriyor.

Amazon Conservation’ından (MAAP) Matt Finer, Amazon’un bu kısımlarının en büyük ve en yoğun ağaçlara sahip olduğunu söyledi. Bu, yangın veya ağaç kesimi sonucu yok olması durumunda iklimi ısıtan seragazı olarak atmosfere salınacak olan karbonun en fazla tutulduğu bölgeler anlamına geliyor.

Finer, “Aslında korunması gereken en yüksek karbonlu alanlardan bazıları açısından genel bir yol haritası sunuyor. Amazon’un hâlâ ayakta kalan en bozulmamış kısımlarından bahsediyoruz” dedi.

Amazon Conservation, ormanın üç boyutlu bir resmini elde etmek için lazer kullanan ve bunu makine öğrenimi modelleriyle birleştiren uydu görüntüleme şirketi Planet’ten gelen yeni verileri analiz etti.

Yalnızca yer üstü bitki örtüsü dikkate alındı, köklerdeki ve topraktaki yer altı karbonu dikkate alınmadı. MAAP’ın analizi, Amazon’daki en yüksek karbon alanlarının %61’inin yerli rezervler veya diğer korunan alanlar olarak korunduğunu, ancak geri kalanının genellikle resmi bir tanımının olmadığını gösteriyor.

Brezilya, Surinam ve Fransız Guyanası’nda koruma düzeyi daha düşükken, zirve karbon alanlarının yalnızca %51’i koruma için etiketlenmiş durumda. Peru kritik alanlarının büyük bir kısmını koruyor ancak korunmasız bırakılanlardan bazıları ağaç kesimi için ayrılmış.

MAAP geçen ay Amazon’un 71,5 milyar ton karbon içerdiğini gösteren bir analiz yayımladı; bu, 2022’nin küresel karbondioksit emisyonlarının kabaca iki katına denk geliyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi