Politika

Amazon Ormanları’nın Yok Olmasında İnsan Faaliyetlerinin Payı Büyük

Bilimsel bir araştırmanın sonucu, Amazon Ormanları’nın üçte birinin insan faaliyetleri ve kuraklık nedeniyle yok olduğunu belirledi.

Bilim insanları yaptıkları araştırma ile Amazon Ormanları’nın üçte birinin insan faaliyetleri ve kuraklık nedeniyle yok olduğunu ortaya koydu.

Independent Türkçe’nin haberine göre, Science dergisinde yayımlanan bilimsel bir araştırmanın sonucu, Amazon Ormanları’nın üçte birinin insan faaliyetleri ve kuraklık nedeniyle yok olduğunu belirledi. Bilim insanları, bu hayati ve nesli tükenmekte olan ekosistemi korumaya yönelik yasaların kabul edilmesini istedi.

Çoğu Universidade Estadual de Campinas’dan (UNICAMP) olan araştırmacılar, dokuz ülkeyi kapsayan ormana verilen zararın daha önce kaydedilenlerden çok daha büyük olduğunu vurgularken,  çalışmalarında yangınların, kesimlerin, kuraklıkların ve habitat değişikliklerinin ormana etkilerini analiz etti.

Araştırmaya göre kuraklık hariç bu olgular, Amazon ekosistemini oluşturan alanın geri kalanının en az %5,5’inin, 2001 ile 2018 yılları arasında 364 bin 748 kilometrekareye eşdeğer bir kısmının tahrip olmasına yol açtı.

Şiddetli kuraklıkların görüldüğü yıllarda orman yangınlarının arttığını ve gelecekte kaydedilebilecek daha büyük yangın tehlikelerine karşı uyarıda bulunan bilim insanları, “Arazi değiştikçe ve insan kaynaklı iklim değişikliği ölü ağaçların, yangınların ve atmosfere salınan karbon emisyonlarının sayısı etkilendiğinden, Amazon’da şiddetli kuraklık giderek artıyor” dedi.

Aynı dergide yayımlanan insan faaliyetinin Amazon ekosistemi üzerindeki etkisine ilişkin ayrı bir çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Louisiana eyaletindeki Lafayette Üniversitesi’nden ve diğer üniversitelerden bilim insanları gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı ve, “Değişiklikler o kadar hızlı gerçekleşiyor ki Amazon’un türleri ve ekosistemleri bunlara uyum sağlayamıyor. Ormanın zararlı etkilere maruz kalmasını engelleyen yasalar biliniyor ve derhal harekete geçirilmeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024