Ekonomi

Amazon Ormanlarının Geleceği Düşük Karbonlu Politikalara Bağlı

Uluslararası bir rapora göre, Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Amazon yağmur ormanlarını korumayı hedefleyen düşük karbonlu politikalara geçerek, COVID-19 sonrası Brezilya’nın ekonomik büyümesini daha hızlı canlandırabilir.

Yeni İklim Ekonomisi ve Washington Dünya Kaynaklar Enstitüsü, eski ekonomi bakanları ve Dünya Bankası yöneticilerinin birlikte yürüttüğü çalışma ormansızlaştırmanın azaltılmasını, sürdürülebilir tarımı, daha az kirleten enerji seçeneklerini ve geniş çapta araçların elektrikleştirilmesini öneriyor.

Çalışma, yeşil büyümenin iki milyon iş gücü yaratabileceğini, önümüzdeki 10 yıl içerisinde GSYH’i 535 milyar dolara kadar çıkarabileceğini öngörüyor.

Düşük karbonlu bir büyüme ülkenin seragazı emisyonlarını 2025 itibarıyla %42 oranında azaltarak 2005 seviyelerinin de altına indirebilir. Bu oran Brezilya’nın Paris Anlaşması kapsamındaki %37 taahhüdünü de geçiyor.

Sağ popülist Başkan Bolsonaro, seçildiği 2018 yılından bu yana ormansızlaşmanın arttığı Amazon yağmur ormanlarının korunmasına yönelik çalışmaları geri çekmişti. Sonucunda ise yabancı hükümetlerden ve yatırımcılardan büyük tepki çekmişti.

Rapor “Düşük karbonlu enerji teknolojilerine geçiş, 21. yüzyılın güçlü bir trendi. Artık olup olmayacağı değil, ne zaman olacağı meselesi” diyor ve hem Çin hem de Avrupa Birliği’nin COVID-19 sonrası ekonomik planların daha yeşil büyüme bölümlerinden oluştuğuna dikkat çekiyor.

Araştırmanın yazarlarından ve Dünya Kaynakları Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Rogério Studart, Bolsonaro’nun iklim değişikliği mücadelesinde iddialı eylemleri benimseme konusundaki isteksizliğine rağmen raporun Brezilya’da ve yurtdışında tartışmalara yol açmasını umduğunu ifade etti.

Studart, Climate Home News’e “Düşük karbon içeren bir kalkınmayı seçmenin pek çok faydası var” dedi.

Deutsche Bank Group eski başkan yardımcısı ve Alman Maliye eski Bakan Yardımcısı Caio Koch-Weser, “Yeşil bir iyileşme Brezilya ve Brezilyalılar için en iyisi olduğu gibi aynı zamanda ülkeyi yabancı yatırımcılar için çok daha çekici hale getirebilir” dedi.

Raporda yer alan öneriler arasında Brezilya’nın doğayı korumak için daha fazlasını yapması gerektiği ifadesi de yer alıyor.

Raporda “Brezilya’nın avantajı, doğal kaynaklar akıllı bir şekilde kullanıldığında, altyapı ve lojistik yatırımlarının toplam maliyetlerini düşürdüğü kanıtlanmış olan bol miktarda mevcut doğal altyapı (ör. ormanlar, mangrovlar ve nehirler) arzında yatıyor” bilgisi yer alıyor.

Bozulmuş toprakların eski haline getirilmesi de dahil olmak üzere daha sürdürülebilir tarımın, mahsul verimini %30 ila %300 arasında artırabileceği ve gelirleri 3,5 katına kadar çıkartabileceği belirtiliyor.

Rapor, Brezilya’nın ihracat pazarlarını açarak daha fazla elektrikli otobüs üretebileceğini söylüyor.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024