Bilim

Amazon Ormanları Son 10 Yıldaki En Yoğun Yangınlarla Mücadele Ediyor

Brezilya’nın Amazon Ormanları’ndaki yangınlar son 10 yılın en kötüsü olabilir. NASA uydusundaki bir sorun nedeniyle 16 Ağustos’tan beri veri alınamaması sebebiyle yangın verileri düşük görülüyor ancak veriler güncellendikten sonra yangınlarda geçen seneye oranla %1 ila %2’lik bir artış bekleniyor.

Brezilya medyası, hükümetin uzay araştırma kurumu Inpe’nin internet sitesinde yer alan düzeltilmemiş verilere dayanarak Brezilya’nın Amazon yağmur ormanı bölümünde Ağustos ayında yangınların %5 oranında düştüğünü bildirdi.

Inpe’de resmi yangın verilerinin üretilmesiyle ilgilenen kıdemli bilim insanı Alberto Setzer, kesinleşmiş verilerin raporlanmasının NASA uydusundaki bir hata nedeniyle geciktiğini söyledi.

Setzer, sorun düzeltildiğinde sonuçların farklı olacağını, 2020 yılının Ağustos ayındaki yangınların sayısının geçen yılın aynı dönemine göre %1 ila %2 oranında artmış olabileceğini söyledi. Bu, Ağustos 2010’dan bu yana en kötü yangın dalgası olduğu anlamına geliyor.

Başkan Jair Bolsonaro’nun basın ofisi, soruları Amazon işlerinden sorumlu olan Başkan Yardımcısı Hamilton Mourao’nun ofisine yönlendirerek yorum yapmayı reddetti. Mourao’nun ofisi de, yorum talebine hemen yanıt vermedi. Çevre Bakanlığı sözcüsü de konuya dair yorum yapmaktan kaçındı.

Ağustos 2019’da yangınların dokuz yılın zirvesine yükselmesi, küresel çapta liderlerden ve halktan, dünyanın en büyük yağmur ormanını korumak için yeterince önlem alınmadığı yönünde tepki toplamıştı. Aynı dönemde Bolsonaro, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de zıtlaşmıştı.

Çevre savunucuları ve bilim insanları, Bolsonaro’nun çevresel korumaları zayıflatmakla ve yasadışı ağaç kesicileri ve arazi spekülatörlerini ormanı katletmeleri için cesaretlendirmekle suçluyor.

Amazon büyük miktarlarda karbondioksiti emiyor. Bilim insanları Amazonlar’ın korunmasının iklim değişikliğini kontrol altına almak için hayati önem taşıdığını söylüyor.

Inpe, 19 Ağustos’ta internet sitesinde, yangın verilerinin kaynağı olan NASA’nın Aqua uydusunda bir sorun olduğunu ve verilerin 16 Ağustos’tan beri eksik olduğunu belirten bir not yayınladı.

NASA da, benzer şekilde web sitesinde uyduyla ilgili sorunlara ilişkin uyarılar yayınladı.

Setzer, Inpe’nin sorunu düzeltmek için alternatif veri kaynakları aradığını ve nihai verilerin yayınlanmasının bir ila iki hafta sürebileceğini belirtti.

Paylaş

Önceki Haberler

Hava Kirliliği Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024