Vice tarafından ulaşılan belgelere göre Amazon, iklim ve çevre adına kurduğu “Bezos Dünya Fonu“ndan milyarlarca dolar dağıtıyor olsa da, birçok iklim hareketini ve grubunu potansiyel tehdit olarak takip ediyor.
Amazon’un CEO’su Jeff Bezos, iklim gruplarına milyarlarca dolar akıtıyor olsa da, birçoğunu tehdit olarak görüyor.
Vice tarafından ulaşılan sızdırılmış belgeler, Amazon Küresel Güvenlik Operasyonları Merkezi’nin şirketin operasyonları için potansiyel bir tehdit olarak gördüğü organizasyonları ve hareketleri takip etme yöntemlerini ayrıntılı olarak açıklıyor.
Vice tarafından incelenen dahili belgeler arasında 2019’un sonlarından, Avrupa’da giderek daha popüler hale gelen iklim değişikliği karşıtı hareketleri potansiyel bir tehdit olarak tanımlayan iki rapor yer alıyor. Belgelerde Extinction Rebellion, Greenpeace ve Greta Thunberg’in Fridays for Future adlı grubu yer alıyor.
Amazon, Fridays for Future’ın “özellikle gençler ve öğrenciler üzerindeki” etkisini artırdığını ve “hızla büyüyen ve daha fazla insanı hızla cezbeden bir hareket” olduğunu belirtiyor.
Fridays for Future ise rapora cevaben Twitter üzerinden, “Vay canına @amazon, çevreyi korumak isteyen okul çocukları sizin için bu kadar büyük bir tehdit mi?” paylaşımında bulundu.
Raporlara göre Amazon, popülerliklerini ve faaliyetlerini takip etmek için bu kuruluşların sosyal medya hesaplarını takip ediyor.
Bir Amazon sözcüsü Vice’a verdiği açıklamada şunları söyledi: “Çoğu şirket gibi, hava durumu, elektrik kesintileri, konserler, gösteriler veya trafiği kesintiye uğratabilecek veya binalarımızın ve buralarda çalışan insanların emniyetini etkileyebilecek harici olaylara karşı hazırlanmaya yardımcı olan bir analist ekibimiz var” dedi.
Vice tarafından elde edilen belgeler, Amazon’un sendikalaşma çabalarını ayrıntılı olarak nasıl takip ettiğini gösterdi ve 19. yüzyıla kadar uzanan sendika dağıtma geçmişine sahip bir casus şirket olan Pinkerton Agency’yi çalıştırdığını ortaya koydu.
Belgeler Amazon’un Avrupa operasyonlarına odaklandı, ancak bazı belgelerin Amazon’un aynı taktikleri küresel olarak uyguladığını da öne sürüyor.
Vice’ın raporu, Amazon’un iklim değişikliğiyle ilgili kamuoyuna gösterdiği yüzüyle çelişiyor. CEO’su ve dünyanın en zengin kişisi Jeff Bezos, Şubat ayında “Bezos Dünya Fonu” adlı yeni bir girişim başlatmak için 10 milyar dolar fon taahhüt etmişti. Bezos, 17 Kasım’da bir güncelleme yaparak şimdiye kadar 16 kuruluşa 791 milyon dolar bağış yaptığını açıklamıştı.
Greenpeace, Extinction Rebellion ve Fridays for Future, bağışta bulunanlar listesinde yer almadı.
Amazon, iklim değişikliğine karşı harekete geçmesi için hem dış gruplardan hem de kendi çalışanları tarafından yoğun bir baskı altında. Bezos’un Dünya Fonu’nu kurmasından önce, Ocak ayında, 350 Amazon çalışanı, iklim politikalarını kınayan bir açık mektup imzalamıştı. Greenpeace ayrıca milyarderi ikiyüzlülükle, fonunu kurarken aynı zamanda fosil yakıt endüstrisiyle iş sözleşmelerini sürdürmekle suçladı. Eylül 2019’da iklim taahhüdünü duyuran Amazon, 2040 itibarıyla karbon nötr bir şirket olma sözü verdi.