Bilim

Amazon Havzası’ndaki Nehirler Tarihteki En Düşük Su Seviyesini Gördü

Brezilya Jeoloji Servisinin yayımladığı yeni bir rapora göre, kuraklıkla beraber bazı nehirlerdeki su seviyeleri tarihteki en düşük seviyesine indi.

Amazon havzasında etkili olan kuraklık nedeniyle bölgedeki bazı nehirlerin su seviyelerinin tarihindeki en düşük seviyeye indiği bildirildi.

BBC’nin haberine göre, Brezilya Jeoloji Servisinin yayınladığı raporda, normalde ortalama 3,32 metre olan Madeira Nehri’nin su seviyesinin Porto Velho kentinde 48 santimetreye kadar gerilediği aktarıldı.

Raporda, Amazon havzasındaki bir diğer nehir Solimoes’ta da su seviyesinin tarihteki en düşük seviyesine indiği kaydedildi.

Brezilya Ulusal Doğal Afet Uyarı ve Gözlem Merkezi (Cemaden), ülkede yüzden fazla bölgede 5 aydan fazla süredir yağmur yağmadığını belirterek, Amazon havzasındaki kuraklığın kayıtlara geçen “en yoğun ve en yaygın” kuraklık olduğunu açıkladı.

Kuraklığa neden olan etkenler arasında küresel ısınma, bölgedeki ormansızlaşma ve 2023’te etkisini hissettiren El Nino hava olayı gösteriliyor. Bölgedeki ana nehirlerde su seviyesinin düşük olması, yolunu bu nehirleri takip ederek bulan yerel halkın yaşamını ciddi şekilde etkiliyor.

Geçen hafta itibariyle 100’den fazla yerleşime 150 günden fazla bir süredir yağmur yağmadı. Manacapuru sakinleri, gıda ve içme suyu da dahil olmak üzere hayati önem taşıyan malzemeleri şehre ulaştırmakta zorlandıklarını söyledi.

Brezilya Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva 2030 yılına kadar ormansızlaşmayı tamamen durdurma sözü verdi.

Paylaş

Önceki Haberler

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024

Plastik Anlaşması için Müzakereler Başlıyor

175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…

25 Kasım 2024

Azerbaycan’daki COP29 İklim Zirvesinde Neler Yaşandı?

Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…

25 Kasım 2024

Türkiye Enerjide Pahalı, Kirli ve Dışa Bağımlılığı Artıran Bir Yola Girdi!

İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…

24 Kasım 2024

Suudi Arabistan Fosil Yakıtlardan Uzaklaşma Tartışmalarının İlerlemesini Engelledi

Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…

24 Kasım 2024