Uluslararası Alüminyum Enstitüsü (IAI), alüminyum endüstrisinin küresel çapta 2050 itibariyle emisyonlarını %77 oranında azaltması gerektiğini söyledi.
Uluslararası Alüminyum Enstitüsü (IAI) dün yaptığı açıklamada, küresel alüminyum endüstrisinin iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için 2050 itibariyle seragazı emisyonlarını %77 oranında azaltması gerektiğini söyledi.
IAI genel sekreter yardımcısı Chris Bayliss bir çevrimiçi brifingde, “Bizim ve birçok sektör için asıl zorluk, talebi karşılamak için üretimi artırırken bu emisyonları azaltmak” dedi.
Endüstri grubu tarafından Salı günü yayımlanan ve emisyonları azaltmanın yollarını ayrıntılı olarak açıklayan bir rapora göre, alüminyum emisyonlarının yaklaşık %60’ı, hammaddeleri hafif metalde eritmek için kullanılan elektrikten kaynaklanıyor.
Bayliss, alüminyuma olan talebin 2050 itibariyle %80 artarak yaklaşık 180 milyon ton yarı işlenmiş ürüne ulaşması beklendiğini; bunun nedenin ise alüminyumun elektrikli araçlarda, “yeşil binalarda” ve elektrik kablolarında emisyonların azaltılmasına yardımcı olmasından kaynaklandığını belirtti.
Ancak alüminyum sektörünün karbondioksit emisyonlarını mevcut 1,1 milyar ton seviyesinden 2050 itibariyle 250 milyon tona düşürmenin yollarını bulması gerektiğini söyledi. Hiçbir şey yapılmazsa, emisyonların 2050 itibariyle 1,6 milyar tona çıkması bekleniyor.
Hem dünyanın en büyük alüminyum üreticisi hem de elektrik üretmek için büyük bir kömür kullanıcısı olan Çin’den ise büyük miktarlarda emisyon kaynaklanıyor.
Ancak Bayliss, hidroelektrikle sözde “yeşil alüminyum” üreten üreticilerin bile küresel iklim değişikliği hedeflerini karşılamak için emisyonları azaltması gerekeceğini söyledi.
Örneğin, eritme işleminde karbon anotların kullanılmasından kaynaklanan “proses” emisyonları toplamın yaklaşık %15’ini oluştuyor.
Alüminyumun geri dönüştürülmesi daha az emisyona neden oluyor, bu nedenle şu anda geri dönüştürülmemiş 7 milyon ton metalin nasıl toplanacağına dair yollar bulmak başka bir strateji olabilir.