;
Politika

Alok Sharma: “COP26 Taahhütleri Yerine Getirilmiyor”

COP26 Başkanı Sharma, iklim eylemi hızlanmazsa “insanlığın kendine korkunç şekilde zarar vereceğini” belirtti.

Geçen yıl düzenlenen 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na (COP26) başkanlık eden Alok Sharma, 6 ay sonra değerlendirme yaptı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İskoçya’nın Glasgow kentinde dünya liderlerini bir araya getiren zirvede iklim krizine karşı alınacak bir dizi önlemi içeren bir anlaşma imzalanmıştı.

Anlaşmada, kömürün aşamalı olarak azaltılması taahhüdü, emisyon azaltma planlarının düzenli olarak gözden geçirilmesi ve gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal destek gibi önemli kararlara varıldı.

Ancak zirveden sonra ülkelerin ilerlemelerini değerlendiren Sharma, çalışmaların “acilen hızlanması gerektiğini” söyledi, aksi takdirde “insanlığın kendine korkunç şekilde zarar vereceğini” belirtti.

Sharma, “Dünya liderleri Glasgow’da belirlenen iklim hedeflerini yerine getirmiyor ve bunun bir an önce değişmesi gerekiyor. Her ülkenin bir an önce hızlanmasına ihtiyacımız var” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “İklim krizinin önüne geçmek için vaktimiz azalıyor, sonuçları ise şimdiden büyük felaketlere neden oluyor. Tüm dünya liderlerinin verdikleri sözlerin boş olmadığını kanıtlamaları ve bu sözleri tutmaları gerekiyor.”

Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle iklim krizinin manşetlerden düştüğünü ifade eden Sharma, “Glasgow’da üzerinde anlaşılanları uygulamak için daha kararlı şekilde davranılması gerektiğini” söyledi.

COP26 Zirvesinde ne Olmuştu?

Glasgow’da yapılan COP26 zirvesi, küresel ısınmayı 1.5C ile sınırlamayı ve dünya liderlerini bu konuda bir araya getirme hedefiyle gerçekleştirildi.

Ancak bilim insanları, ısınmanın bu düzeyde kalma ihtimalinin %6-10 arasında olduğunu belirtiyor, varılan tüm anlaşmaların yerine getirilmesi durumunda bile sıcaklığın 2 dereceye yaklaşacağı tahmin ediliyor.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) son raporuna göre ise Glasgow’da varılan anlaşmaların yerine getirilmemesi durumunda dünya bu yüzyılda 3.2 derece ısınabilir.

Bilim insanları, bunun “eşi benzeri görülmemiş sıcak hava dalgalarına, fırtınalara ve ciddi su kıtlıklarına” yol açacağını vurguluyor.

Uzmanlar, bunu önlemek için karbon salımlarının en geç 2025 yılına kadar zirveye ulaşması gerektiğini belirtiyor.