Federal Ekonomi Bakanlığı, Alman kömür komisyonunun kömürü yürürlükten kaldırma önerisini, hazırladığı yasa tasarısı ile onayladı. Ancak Alman Yeşiller Partisi’ne göre süreç yavaş ilerliyor.
3 Temmuz Çarşamba günü, Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı kömürü yürürlükten kaldırmayı planlayan yasal strateji planını yayınladı.
Hangi linyit santrallarının ne zaman kapatılacağına dair müzakereleri başlatan strateji planına göre, kömüre dair taslak bir yasa sonbaharda hazırlanacak. 2019 yılının sonunda ise kömürü yürürlükten kaldıracak yasanın uygulamaya geçmesi bekleniyor.
Taslağın hazırlanma aşamasında bakanlık, Almanya’nın kömür komisyonunun Ocak ayında sunduğu önerilere uymayı hedefledi.
Anlaşmaya göre, 2038 yılına kadar Almanya’nın kömürü tamamen bırakacağı öngörülüyor.
Almanya’da enerji üretiminin, 41 gigavatını oluşturan dörtte biri hâlâ kömürden sağlanıyor.
Alman kabinesi ilk adım olarak 22 Mayıs’ta “Kömür Bölgelerinde Yapısal Güçlendirme Eylemi” rehberi yönergelerini uygulamaya başladı.
Şu an hâlâ linyit madenciliği yapılan bu bölgelerin 2038 yılında derin bir yapısal değişikliği gerektiren bu geçişi sağlamasının garanti altına alınması adına 26 milyar euroya ulaşan fon sağlanacak. Almanya’da, Brandenburg, North Rhine-Westphalia, Saxony ve Saxony-Anhalt bölgeleri başta olmak üzere, geçimi kömür sanayiine bağlı yaklaşık 20 bin insan yaşıyor. Fonlardan bu bölgeler yararlanacak.
Yaz tatilinin ardından Alman kabinesi taslak için oylama yapmayı planlıyor. Almanya’nın Ekonomi Bakanı Peter Altmaier ise elektrik santralı şirketi RWE ile görüşmelere başladı.
Bakanlığın “yapıcı” olarak değerlendirdiği, kapatma planı ve RWE grubuna yapılacak tazminat ödemesi ile ilgili müzakereler şu anda ileri bir aşamada.
Alman madenciliğinde ufak bir paya sahip taşkömürü için ise ihale çağrısı yapılacak.
Devlet, faaliyetlerini durdurma talebinde bulunan enerji santralları operatörlerine de belirli bir tazminat veriyor.
Ancak Yeşiller bu konuya eleştirel yaklaşıyor. Yeşiller milletvekili Oliver Krische, “Ekonomi bakanlığının strateji programı oldukça yavaş ilerliyor. Altmaier işleri bir şekilde ‘yavaşlatıyor’” diyor ve ekliyor “Altmaier’ın, kömür komisyonu raporunun yayınlanmasından altı ay sonra uygulamaya yönelik bir program sunması bile başlı başına bir yenilgi işaretidir.”
Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…
Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…
Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…
Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…