Ekonomi

Almanya’nın İklim Hedefleri Tehlikede

Almanya, Rus gazından uzaklaşırken enerji tüketimini Berlin Duvarı’nın yıkılmasından bu yana en düşük seviyesine indirdi ancak kömür kullanımını artırdı.

İklim düşünce kuruluşu Agora Energiewende’nin açıkladığı verilere göre, Almanya’nın karbondioksit emisyonları geçen yıl sabit kaldı. Daha yüksek petrol ve kömür kullanımı, daha düşük enerji tüketimini ve rekor yenilenebilir enerji üretimini dengelediğinden iklim hedeflerini tehlikeye attı.

Almanya’nın 2022 yılı enerji tüketimi, yükselen enerji fiyatları, ılıman hava ve hükümetin Rus gaz ithalatındaki ani düşüşün ışığında vatandaşlara enerji tasarrufu yapma çağrısı sayesinde yıllık %4,7 düşüşle 1990’dan bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bununla birlikte, artan kömür ve petrol kullanımı, enerji tasarrufu yoluyla emisyonlardaki azalmayı sınırlı kıldı.

Verilere göre, Almanya’nın elektrik kullanımında %46’lık rekor bir paya ulaşan yenilenebilir enerjiye rağmen, Avrupa’nın en büyük ekonomisinin seragazı emisyonları geçen yıl 761 milyon ton civarında gerçekleşti ve 756 milyon tonluk hedefi tutturamadı. Böylece, 2020’deki %40’lık emisyon azaltım kriterinin gerisinde kaldı.

Düşünce kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, Almanya’nın 2045 yılına kadar karbon nötr olmayı ve 2030 yılına kadar emisyonlarını 1990’a kıyasla %65 oranında azaltmayı hedeflediği, ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından enerji güvenliğini sağlamaya yönelik kısa vadeli önlemlerin bunu programın gerisinde bıraktığı ifade edildi.

2022’de enerji endüstrisinden kaynaklanan CO2 emisyonları, bir önceki yıla göre %3 artışla 255 milyon tona ulaştı, ancak sektör hedefi olan 257 milyon tonun biraz altında kaldı.

Sanayi sektörünün de tasarruf önlemleri ve üretimdeki düşüş nedeniyle emisyonları geçen yıl 8 milyon ton azaltarak hedefine ulaştığı, ancak ulaşım ve inşaat sektörlerinin yıllık hedeflerini tutturamadığı kaydedildi.

Paylaş

Önceki Haberler

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024

Çatışmalardan Mustarip Ülkeler Ekstra Bir Finansman Talep Ediyor

Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…

15 Kasım 2024

Yeşil Enerji Koridorları Orta Asya ve Kafkasya’ya “Güç Verebilir”

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan ve komşuları hâlâ büyük ölçüde fosil yakıtlara bağımlı ancak yenilenebilir…

15 Kasım 2024

COP29 Delege Sayısında Türkiye 3. Sırada

COP29'a ev sahipliği yapan Azerbaycan, 2229 kişiyle zirvede en büyük delegasyona sahip ülke olarak kaydedildi.…

15 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisi COP29’a Akın Etti!

Fosil yakıt lobicileri COP29’da iklim açısından en hassas ülkelerin delegasyonlarını gölgede bıraktı; zirveye iklim açısından…

15 Kasım 2024