Avrupa’nın en büyük ekonomisinin emisyonları, kömüre olan bağımlılığını azaltmasıyla geçen yıl 70 yılın en düşük seviyesine ulaştı.
Düşünce kuruluşu Agora Energiewende tarafından yapılan bir araştırma, Almanya’nın 2023’te 673 milyon ton seragazı saldığını ortaya çıkardı. Bu, 2022’ye göre 73 milyon ton daha az emisyon anlamına geliyor.
Agora, karbondioksit emisyonları özelinde 46 milyon tonluk bir azaltım olduğunu ve bunun “büyük ölçüde kömürden elektrik üretimindeki güçlü düşüşe atfedilebilir” olduğunu söyledi. Sanayiden kaynaklanan emisyonlar, büyük ölçüde enerji yoğun şirketlerin üretimindeki düşüşe bağlı olarak önemli ölçüde azaldı.
Devlet verilerine göre, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretimi 2023 yılında ilk kez toplamın %50’sinden fazlasını oluştururken, kömürün payı %34’ten %26’ya düştü.
Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ve gaz tedarikini kesmesi üzerine kısa bir dönem için kömüre başvurmuştu. Ancak o zamandan bu yana Almanya fosil yakıt kullanımını önemli ölçüde azalttı. Agora yöneticisi Simon Müller, yenilenebilir enerji rekorunun Almanya’yı 2030 yılına kadar elektriğinin %80’ini rüzgar ve güneşten üretme hedefine yaklaştırdığını söyledi.
Düşünce kuruluşu, kömür bağımlılığındaki bu düşüşe rağmen “2023’teki emisyon azaltımlarının çoğunun sanayi veya iklim politikası açısından sürdürülebilir olmadığını” ifade etti.
Müller şunları söyledi: “Krizden kaynaklanan üretimdeki düşüş Alman ekonomisini zayıflatıyor. Eğer emisyonlar yurt dışında artıyorsa, iklim açısından hiçbir şey başarılmamış demektir” dedi.
Düşünce kuruluşu, 2023’teki toplam azaltımın yalnızca %15’inin “kalıcı” olduğunu tahmin ediyor. Müller, iklim hedeflerine ulaşırken Almanya’nın sanayiyi modernize etmesi için ciddi miktarda yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.