Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Paris’te yaptığı açıklamada, “Almanya, Fransa’nın nükleer elektriği yeşil enerji olarak etiketleme çabalarına karşı çıkacak” dedi.
Geçtiğimiz hafta göreve başlamasından bu yana Almanya’nın yeni Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yabancı bir başkente ilk resmi ziyaretini Paris’e yaptı.
Rus tehditleri ve Ukrayna sınırında kötüleşen bir kriz durumunun tam ortasında, “Avrupa, Alman dış politikasının kalbidir. Güçlü bir Avrupa, güçlü bir Fransız-Alman ilişkisine ihtiyaç duyar” dedi.
Taksonomi hakkındaki tartışma -şu anda Avrupa Komisyonu tarafından geliştirilmekte olan, yatırımcılar için yeşil etiketleme sistemi- odak noktasındaki konulardan biriydi.
2018’den beri Yeşiller’in eş lideri olarak da görev yapan Baerbock, “Hiçbir kriz insanlık için iklim krizinden daha büyük bir tehdit oluşturmaz” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüştükten sonra, “Nükleer konuda farklı tutumlarımız olduğu aşikar” diye konuştu.
En az 12 AB üye ülkesiyle birlikte Fransa, nükleer ve doğalgazı “yeşil” yatırımlara dahil etmeyi amaçlarken, Almanya atom enerjisine karşı çıksa da gaza bağımlı durumda.
22 Aralık’ta Avrupa Komisyonu, AB’deki en sıcak çevre tartışmalarından biri haline gelen nükleer ve gaz için yatırım kurallarını açıklayacak.
Bir AB diplomatı EUobserver’a verdiği demeçte, “Avrupa Komisyon’u Fransa ve Almanya arasındaki görüşmelerden çıkacak sonucu beklemek zorunda kalacak. Bu siyasi bir gerçek” derken “nükleer yeşil olarak etiketlenecek, Macron istediğini alacak” diye de ekledi.
Doğalgaz daha tartışmalı bir konu ve yeşil olarak etiketlenmeyebilir veya yalnızca belirli koşullar altında olabilir.