Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’in yeni analizi, Almanya’da rüzgar ve güneş enerjisinin 2024’ün ilk dokuz ayında rekor bir paya ulaştığını ve bu dönemde ilk kez fosil yakıt enerjisini geçtiğini gösteriyor.
Bu rekor artış, büyük ölçüde yılın ilk dokuz ayında Almanya’nın elektrik enerjisinin %18’ine ulaşan güneş enerjisinden kaynaklandı (bir önceki yılın aynı döneminde %15’ti). Rüzgar enerjisi de 2023’te %25’ten %27’ye yükseldi. Rüzgar ve güneş enerjisinin toplamı Almanya’nın elektrik üretiminin %45’ini oluştururken, %41’i oluşturan fosil yakıtları (%16 gaz ve %20 kömür) geride bıraktı.
Güneş enerjisi üretimindeki bu büyük artış, güneş panellerinin kurulumuna yönelik yeni bir ivmenin ardından geldi. Son yıllarda, bürokrasiyi azaltmak ve çatı vebalkonlarda güneş enerjisi için teşvikler eklemek üzere yeni politika önlemleri getirildi.
Bu da yeni kapasite kurulumunun hızlanmasına katkıda bulundu. Almanya 2023’te 15 GW’tan fazla yeni güneş enerjisi ekleyerek 2022’de kurulan kapasiteyi (7,5 GW) ikiye katladı. Bu hızlı büyüme 2024 yılında da devam etti ve yılın ilk dokuz ayında 11 GW kapasite kuruldu. Bu da, ortalama panel boyutunun 400W olduğu varsayıldığında, Almanya’nın yılbaşından bu yana her gün 100.000’den fazla güneş paneli kurduğu anlamına geliyor.
Almanya’nın rüzgar enerjisi güneş enerjisine kıyasla daha mütevazı bir büyüme gösterdi, ancak bazı aylarda daha güçlü rüzgar koşulları ve yeni rüzgar kapasitesi üretimi artırdı.
Almanya yılın ilk dokuz ayında 2,3 GW yeni rüzgar kapasitesi kurarak geçen yılın aynı dönemindeki hızını yakaladı. Almanya’nın 2030 hedefi olan 145 GW’a ulaşması için yılda 10 GW’ın üzerinde bir hıza ihtiyaç duyulacak.
Bununla birlikte, rüzgar kapasitesi artışını hızlandırmak için yeni önlemler yakın zamanda uygulamaya kondu ve önümüzdeki yıllarda bir etki yaratması beklenebilir. Bu önlemler arasında, uzun proje gecikmelerine yol açabilen izin gecikmeleri ve aşırı bürokrasiyle mücadeleye yönelik önlemler de yer alıyor.
İhalelerde ve izin süreçlerinde olumlu eğilimler halihazırda görülüyor. Son kara üstü rüzgâr ihalesi, Şubat 2022’den bu yana ilk fazla talep gören ihale oldu. Bu, 2024 yılında ihale edilen toplam onshore rüzgâr kapasitesini 7 GW’ın üzerine çıkardı ve Kasım ayında yapılacak bir ihale ile 2023 yılı toplamını şimdiden aştı. Ayrıca 2024’ün ilk yarısında kara üstü rüzgâr izinleri bir önceki yıla kıyasla %32 artarak 2022’nin tamamında alınan toplam izinleri aştı.
Ember Kıdemli Analisti Chris Rosslowe, “Almanya’nın enerji dönüşümünü hızlandırmaya yönelik politikaları, güneş enerjisi kurulumlarındaki büyük sıçramada ve rüzgar ihalelerindeki son artışta görülebilir. Basitleştirilmiş düzenleme ve net finansman sinyalleri fark yaratıyor” dedi.
Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…
Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…
Karadeniz'de iki Rus petrol tankerinin ağır hasar almasıyla petrol sızıntısı yaşandığı açıklandı. Greenpeace ise iki…
Yeni ABD Başkanı Donald Trump'ın geçiş ekibi, elektrikli araçlara ve şarj istasyonlarına yönelik desteğin kesilmesini…
İklim değişikliği açısından dönüm noktası olarak nitelendirilen ve Uluslararası Adalet Divanı'ndan görülen davanın duruşmaları sona…
Enerji Yatırımcıları Derneği Başkanı Cem Özkök, GES ve RES projelerinin yapı denetim kapsamından çıkarılmasının, yatırımcıların…