Almanya, yurtdışındaki 10 fosil yakıt projesi için 1 milyar euroluk desteği değerlendiriyor.
Almanya, kömür, petrol ve gaz için uluslararası finansmanı sona erdirme taahhüdüne rağmen, değeri 1 milyar euroyu aşan en az 10 yabancı fosil yakıt projesine destek vermeyi düşünüyor.
Sol görüşlü bir Alman milletvekilinin meclis sorusuna yanıt olarak, Ekonomik İşler ve İklim Eylemi Bakanlığı Devlet Sekreteri Udo Philipp, hükümetin Brezilya, Irak, Özbekistan, Dominik Cumhuriyeti ve Küba ‘daki fosil enerji projeleri için ihracat kredilerinde 10 başvuruyu değerlendirdiğini söyledi.
Projelerin dökümü, 419 milyon euronun (finansmanın yaklaşık %40’ı) Brezilya’daki tek bir projeye gidebileceğini gösteriyor. Toplam değeri 340 milyon euro olan projelerden üçü Irak’ta ve dördü Küba’da bulunuyor.
Diğer fosil yakıt projeleri, Alman devletine ait yatırım ve kalkınma bankası KfW tarafından değerlendirilebilir. Banka, desteklemeye karar vermediği projeleri açıklamıyor.
Almanya, geçen yıl Glasgow’daki COP26’da fosil yakıt projelerine yönelik uluslararası finansmanı 2022’nin sonuna kadar sona erdirme taahhüdünü imzalayan 16 ülke arasında yer aldı.
10 tanesi, kömür, petrol ve gaz ile ilgili finansmanı nasıl sınırlayacaklarını gösteren politikalar yayımladı. Ancak Almanya, gaz muafiyetleri konusundaki iç bölünmeler nedeniyle bir politika benimseyemedi.
Sol görüşlü Die Linke partisinin Alman milletvekili Victor Perli soru önergesi verdi. Federal hükümeti “fosil yakıt projeleri için finansmanı sona erdirme sözlerini bozmakla” suçladı ve 10 projenin her biri için ayrı ayrı kontrol yapılması çağrısında bulundu.
Hükümet, projelerin her biri hakkında ayrıntılı bilgi vermedi ancak bazı bilgiler halihazırda “kamu malı”.
Ekim ayında Alman hükümeti, Özbekistan’ın Termez şehri yakınlarında 1,6 GW’lık bir gaz santralının inşasını desteklemeyi düşündüğünü açıklamıştı. Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) da projeye destek vermeyi düşünüyor.
Hükümet, Özbekistan’daki bir projeyi desteklemek için 192 milyon euro tutarında bir başvuru yapmayı düşündüğünü söyledi.
Almanya’nın mevcut ihracat kredisi politikası, kömürle çalışan yeni elektrik santrallarının inşasına ve mevcut olanların genişletilmesine yönelik desteği yasaklıyor.
Fosil yakıt için uluslararası finansmanı sona erdirme taahhüdü, “1,5 derecelik bir ısınma limitiyle tutarlı olan sınırlı ve açıkça tanımlanmış koşullarda” istisnalara izin veriyor.
Uluslararası Enerji Ajansı geçen yıl yeni kömür, petrol ve gaz üretimine yapılan yatırımın küresel ısınmayı 1.5 derece ile sınırlandırmakla bağdaşmadığı konusunda uyardı.
Ancak bu yılki G7 zirvesinde Almanya, enerji krizini ele almak için geçici gaz yatırımlarının da istisnalar arasında olması için baskı yaptı.
Oil Change International’ın kamu maliyesi stratejisti Adam McGibbon, “Şansölye Olaf Scholz’un fosil yakıtlardan milyarlarca doları temiz enerjiye kaydırma fırsatı var. Bu fırsatı değerlendirmeli ve kirli, kirletici, güvensiz bir fosil yakıt enerji sistemini sürdürmemeli” dedi.
Geçen ayki COP27’de, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, tüm fosil yakıtlardan çıkış ifadesinin zirvenin sonuç metnine girmemesini eleştirirken, bir dizi büyük yayıcı ve petrol üreticisi tarafından engellenmekten duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi.
Ancak Almanya farklı bir tavır aldı. COP27 sona erdiğinden beri Almanya, 2026’dan itibaren Katar’dan iki milyon ton sıvılaştırılmış gaz satın almak için 15 yıllık bir anlaşma imzaladı.
Geçen hafta Spiegel gazetesi, Senegal’de gaz üretimi yapan şirketlerden oluşan bir heyetin Berlin’de iki günlük bir etkinliğe katıldığını bildirdi.
Şansölye Scholz daha önce Senegal’in gazını ihraç etmesine yardım etme planlarını “yoğun bir şekilde sürdürmeyi” planladığını söylemişti. Senegal’in gaz ihracatına destek, KfW’nin ihracat finansmanına odaklanan yan kuruluşu Ipex Bank’tan gelebilir.