Ekonomi

Almanya Küresel Yeşil İklim Fonu’na 2 Milyar Euro Verecek

Almanya lideri Olaf Scholz, dünya çapında emisyonları azaltan ve iklim değişikliğine uyum sağlayan projeler için Birleşmiş Milletler’in en önemli iklim fonuna 2 milyar Euro aktarma sözü verdi.

Yeşil İklim Fonu (GCF), zengin ülkelerden düşük ve orta gelirli ülkelerdeki iklim projelerine para dağıtmak için 2010 yılında kuruldu. Şimdiye kadar iklim projelerini finanse etmek için yaklaşık 12 milyar dolar harcadı, ancak son zamanlarda kaynak yetersizliği nedeniyle kesintiler konusunda uyarıda bulundu.

Taahhüt, Almanya’nın fona önceki katkısının üçte birinden fazla. Para onaylandıktan sonra 2024-2027 döneminde iklim yatırımını destekleyecek.

Scholz’un Berlin’deki Petersberg İklim Diyaloğu’ndaki taahhüdü, fonun Ekim ayında Almanya’nın Bonn şehrinde düzenleyeceği düzenli taahhüt konferansı öncesinde diğer zengin ülkeler için çıtayı belirliyor.

Scholz, “Birçok geleneksel ve olası yeni bağışçıya sesleniyorum – bu başarı öyküsüne devam edelim, bu her zamankinden daha önemli” dedi.

GCF’yi sivil toplumun bir temsilcisi olarak izleyen Liane Schalatek şunları söyledi: “Yukarı doğru bir yörünge olması harika, ihtiyaçlar göz önüne alındığında üçte bir artıştan biraz daha fazlasını umardık” dedi.

Ulusal Kaynakları Savunma Konseyi’nde iklim finansmanı kampanyacısı olan Joe Thwaites, bunun “gelişmekte olan ülkelere yönelik kritik bir destek sinyali” olduğunu ve “artan katkılarla adım atması gereken diğer ülkeler için bir ölçüt oluşturduğunu” söyledi.

Tüm hükümetler katkılarını üçte bir oranında artırırsa fonun 2024 ile 2027 arasında harcayacağı yaklaşık 13 milyar dolar olacak.

GCF yönetim kurulu için hazırlanan bir strateji belgesinde 12,5 milyar dolar, 10 milyar dolarlık “statüko” senaryosu ve 15 milyar dolarlık “yüksek” senaryo ile karşılaştırıldığında orta düzeyde bir para olarak değerlendiriliyor.

“Statüko” yerine “orta” bir senaryoya ulaşmak, fonun dünyadaki herkesin erken uyarı sistemleriyle korunmasını sağlamak ve gıda sistemleri ile ekosistemlerin yeşil geçişine yardımcı olmak için daha fazlasını yapabileceği anlamına geliyor.

Almanya, tarihsel olarak, henüz son taahhütlerini yerine getirmeyen İngiltere, Fransa ve Japonya ile birlikte fonun en büyük bağışçılarından biri.

Önceki Haberler

BM İklim Şefi Finans Müzakereleri Yavaş İlerlerken G20 Liderlerinden Destek İstedi

BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…

16 Kasım 2024

Aliyev Bir Senedir Paris Anlaşması’nı Bir Kez Olsun Anmamış!

İlham Aliyev’in geçtiğimiz 1 senede yaptığı konuşmaları analiz eden bir çalışmaya göre, COP29’un ev sahibinin…

16 Kasım 2024

COP29’daki İlk Günün Fosili Ödülü G7’ye Gitti!

G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Liderleri COP29’da “Kırmızı Halıyla” Karşılandı

Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…

16 Kasım 2024

Fosil Yakıt Endüstrisinin Desteğiyle Oluşturulacak Fon “Şimdilik” İptal

Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…

15 Kasım 2024

Metan Emisyonlarını Azaltmak için Taahhüt Var, Eylem Yok

UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…

15 Kasım 2024