Ekonomi

Almanya, İklim Mağdurları için Sigorta Sistemine Dayanan “Küresel Kalkan”ı Teşvik Ediyor

Almanya’nın girişimi insani yardımdaki kusurları düzeltmeyi amaçlıyor ancak arkasında yeni bir para kaynağı olmaması aktivistleri endişelendiriyor.

Almanya, yoksul ve savunmasız ülkelerdeki toplulukların iklim felaketlerinden daha hızlı kurtulmalarına yardımcı olmak için “küresel bir kalkan” üzerinde çalışıyor.

Girişim, kuraklık veya fırtına gibi felaketlerden sonra yavaş ve düzensiz bir şekilde yardım sağlayabilen insani sistemdeki kusurları düzeltmeyi amaçlıyor.

Alman hükümeti, desteğin hızlı ve sistematik bir şekilde sağlanması için sigorta ve sosyal güvenlik planlarını iyileştirmek istiyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Pazartesi günü Berlin’de Petersberg İklim Diyaloğu için toplanan bakanlara “iklim riskine karşı küresel bir kalkan oluşturmak istiyoruz” dedi. Almanya kalkınma devlet sekreteri Jochen Flasbarth, “İklimle ilgili kayıp ve hasarı ve özellikle en savunmasız ülkelerin bununla başa çıkmak için dayanışmamıza ihtiyacı olduğunu kabul etmeliyiz” dedi.

Alman Kalkınma Bakanlığı BMZ, yaptığı açıklamada şu noktalara değindi: “Eğer bir koruma planı yoksa, bir kuraklık, küçük ölçekli bir çiftçinin yeni tohum satın almaya gücü yetmediği için sadece hasadını değil, tüm geçim kaynağını da kaybetmesi anlamına gelebilir. Öte yandan bir kriz durumunda otomatik olarak devreye giren bir hazırlık ve koruma planı uygulandığında, yeni tohumlar için para hemen kullanılabilir ve hasar sınırlandırılır.”

Almanya, iklim değişikliğine karşı son derece savunmasız olan V20 grubu ülkelerle küresel kalkan üzerinde çalışıyor. Almanya’nın ev sahipliği yaptığı G7 zirvesi, prensipte bu konsepti destekleme konusunda anlaştı ve detayların, Kasım ayında Mısır’daki COP27’de açıklanması bekleniyor.

Tartışmalar hakkında bilgi sahibi bir kaynağa göre, Alman hükümeti iklim risklerini ve ihtiyaçlarını belirlemek ve bunları Insuresilience Solutions Fund (ISF) ve Global Risk gibi mevcut finansman araçlarıyla ilişkilendirmek için başlangıçta  “yol gösterici” ülkelerle çalışmak istiyor.

Para, sigorta, risk havuzu ve sosyal güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi gibi alanlara gidecek. Risk havuzu, birkaç devlet kurumunun afet anında çekebilecekleri bir pota para ödemesi.

Kampanyacılar, sigortanın dünyanın en yoksullarının çoğu için erişilemez olduğunu ve yalnızca belirli türdeki iklim felaketlerini kapsadığını söyledi.

Aktivistlere göre küresel kalkan, düşük ve orta gelirli ülkelerin talep ettiği, zenginlerin engellediği özel kayıp ve hasar finansmanı tesisini engelleyebilir.

Fridays for Future Sierra Leone’nin kurucusu Roseline Isata Mansaray, ​​ISF’nin çalıştığı ülkelerden biri olan Sierra Leone’de sigortaya yalnızca “zengin ve orta sınıf” kişilerin erişebildiğini söyledi, “Eğer ekmek parasına sahip olmak bile sizin için çok zorsa, sigortanın ödeyebileceğiniz bir şey olduğunu nasıl hissedeceksiniz?” diye sordu.

İklim Eylem Ağı’ndan Harjeet Singh, yeterli maddi gücü olsa dahi bazı yaşlı ve marjinal insanların formları doldurmakta, banka hesaplarını oluşturmakta ve sigorta ayarlamak ve ardından bir ödeme talep etmek için gerekli yetkililere ulaşmakta zorlanabileceğini ekledi.

Küresel kalkan bazı ödemeleri sübvanse etmeyi amaçlarken, Singh, iklim kötüleştikçe, afetler sıklaştıkça ve sigorta primleri yükseldikçe zengin ülkelerin bu sübvansiyonları süresiz olarak sağlamaya devam edip etmeyeceğini sorguladı. Aksi takdirde, maliyetin hızla daha yoksul ülkelerdeki bireylere ve hükümetlere yansıyacağını söyledi.

Sigorta şirketleri genellikle iklim felaketlerinden kaynaklanan gerçek maliyetlerden çok daha azını ödüyor. Maria Kasırgası 2017’de Dominika’yı vurduğunda, finansal maliyetlerin 1,4 milyar dolar olduğu tahmin edildi, ancak Karayip Felaket Riski Sigortası sadece 0,02 milyar dolar ödedi.

Stockholm Çevre Enstitüsü araştırmacısı Zoha Shawoo, sigortanın yalnızca fırtına, kuraklık ve orman yangınları gibi ani afetler için işe yaradığını, çölleşme ve deniz seviyesinin yükselmesi gibi daha yavaş afetlerde işe yaramadığını söyledi. Ayrıca kültür kayıpları gibi fiyatlandırılması zor olan ekonomik olmayan kayıpları da kapsamıyor.

Önceki Haberler

Kirli Hava Ruhsal Hastalıklara Yol Açıyor

Hava kirliliği ile fiziksel rahatsızlıklar arasındaki bağ üzerine daha önce birçok araştırma yapılmıştı. Ancak yeni…

18 Aralık 2024

IEA: Küresel Kömür Talebi 2024’te Rekor Kırabilir

Küresel kömür talebinin bu yıl rekor seviyeye ulaşmasının ardından 2027'ye kadar yatay bir seyir izleyeceği…

18 Aralık 2024

10 Kentte Enerji Projeleri için Acele Kamulaştırma Kararı Çıktı

Türkiye’de 10 kentte enerji şirketlerinin projeleri için acele kamulaştırma kararı verildi. Niğde, Ankara, İstanbul, Sakarya,…

18 Aralık 2024

Yeni Sıcaklık Rekorları Kapıda!

Dünyanın ortalama sıcaklığının orta vadede 1,5 dereceden öte 2 dereceyi de geçebileceğini belirten Prof. Dr.…

18 Aralık 2024

Kanada Hükümeti Emisyon Azaltım Tavsiyesine Uymadı

Karbon emisyonları azaltımı hedeflerini açıklayan Kanada hükümeti, resmi danışma kurulunun tavsiye ettiği miktarın altında bir…

17 Aralık 2024

Salda Gölü Her Geçen Gün Eriyor!

Türkiye’de son yıllarda birçok göl ve su kaynağında yaşanan kuraklık, Salda Gölü'nde de derinden hissediliyor.…

17 Aralık 2024