Almanya’da muhafazakâr partiler (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında geçtiğimiz hafta boyunca devam eden koalisyon görüşmeleri çerçevesinde, kurulacak hükümet için genel kurallar sunan bir metin yayımlandı. Metin, koalisyonun iklim değişikliğine dair önemli adımlar atacağını ortaya koyuyor.
Almanya’da geçtiğimiz hafta boyunca muhafazakâr partiler (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında gerçekleşen koalisyon görüşmeleri bağlamında, muhafazakârlarla resmi koalisyon görüşmelerine başlanıp başlanmayacağına ilişkin Sosyal Demokratların karar verme temelini oluşturacak bir metin yayımlandı. İlgili metinde ülkenin iklim değişikliği eylemini de yakından ilgilendiren maddeler bulunuyor. Temelde, Almanya’da koalisyon görüşmelerinde tarafların, yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırma ve kömür santrallarının aşamalı olarak kapatılması konusunda uzlaştığı görülüyor. Koalisyon 2020, 2030 ve 2050 iklim hedeflerini taahhüt ettiğini de vurguluyor.
Metinde yer alan iklim değişikliği ve enerji ile ilgili maddeler şu şekilde sıralanabilir:
German Institute for Economic Research’ten Enerji, Ulaşım ve Çevre Bölümü Başkanı Claudia Kemfert, konuyla ilgili yaptığı açıklamada yeni koalisyonun 2020, 2030 ve 2050 için iklim hedeflerini onayladığını, yenilenebilir enerjideki büyüme hızını artırmayı isterken kömür üretiminin aşamalı olarak bitirilme sürecini başlattığını belirtiyor. Kemfert yine de hedeflerin ve öngörülen tedbir uygulamalarının gayretsiz göründüğünü ifade ediyor: “Yenilenebilir enerjinin planlanan genişlemesi pozitif bir adım. Ancak halâ, 2020 hedefine ulaşma aralığını kapatacak somut tedbirler, e-mobilite için kota sisteminin başlangıcı ve dizellerde vergi artışı gibi eksiklikler bulunuyor”.
Greenpeace Almanya’da enerji ve ulaşım alanlarında politik danışmanlık yapan Tobias Austrup ise muhafazakâr partiler (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD), Almanya’nın uluslararası iklim taahhütlerine uyumlu olmak istemelerinin cesaretlendirici olduğunu söylüyor. Koalisyon anlaşmasının somut bir plan ve kömür santrallarının kapanması için bir çizelgeyi barındırması gerektiğini söyleyen Austrup’a göre 2020 hedefine, bir sonraki hükümetin birkaç kömür santralını hızlıca kapatması durumunda ulaşılabilir.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…