Ekonomi

Almanya Ekonomik Şartlar Nedeniyle 2038’den Önce Kömürle Vedalaşacak

Almanya, kömür ekonomisinin neden olduğu tahribat nedeniyle kömüre planladığı tarihten daha önce veda etmeye hazırlanıyor.

Almanya’nın iklim elçisi Jennifer Morgan, kömür santrallarının zarar etmesi nedeniyle ülkede yasal olarak zorunlu kılınan 2038 tarihinden önce kömürle çalışan elektrik santrallarından aşamalı olarak çıkılacağını söyledi.

Almanya, batıdaki Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki enerji şirketi RWE ile 2022 yılında, şirketin kömür santrallarını 2030 yılına kadar kapatması için 2,6 milyar euroluk bir anlaşmaya varmıştı; bu da Berlin’in daha hızlı hareket etme niyetinin sinyalini veriyor.

Ancak şu anda 7 gigawattlık linyit yakıtlı enerji, yani Almanya’daki toplam enerjinin yaklaşık %10’unu sağlayan diğer üretici LEAG ile benzer bir anlaşmaya varmadı.

Almanya’nın iklim elçisi Morgan, Londra’daki bir sektör etkinliğinin oturum aralarında Reuters’a verdiği röportajda, “Şimdiki modellemeye ve hesaplamalara bakarsanız, ekonomik sürdürülebilirlik nedeniyle bunun (aşamalı çıkış) muhtemelen 2038’den önce gerçekleşeceği görülüyor” dedi.

Yedi gelişmiş ülkenin liderleri (G7) bu ay, 2030’ların ilk yarısında enerji sistemlerindeki mevcut karbon tutma teknolojisine sahip olmayan santrallardaki kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak sonlandırma sözü verdiler.

Nihai belge aynı zamanda, “ülkelerin net sıfır yolları doğrultusunda, 1,5 derecelik sıcaklık artışını ulaşılabilir bir sınırda tutmakla tutarlı bir zaman çizelgesi içinde” kömürle çalışan tesislerden aşamalı çıkışa yönelik alternatif bir taahhüde de izin verdi.

Önceki Haberler

Yeni Vergi Paketini Uygulamak Yerine Fosil Yakıt Teşviklerinden Vazgeçilmeli

SEFiA’nın yeni çalışması, önerilen yeni vergi paketi ile elde edilmesi beklenen gelirlere karşılık, fosil yakıt…

2 Temmuz 2024

Akçay Sulak Alanı için 2000’e Yakın İmza Toplandı

Akçay Sulak Alanı’nın yok olmasını engellemek adına toplanan 2000’e yakın imza yetkililere teslim edildi. Yurttaşlar,…

2 Temmuz 2024

“Kayıp ve Zarar Fonuna Hızlı Erişim Hayati Önem Taşıyor”

Maldivler’in Çevre Bakanı, ülkesinin iklim değişikliğini tersine çevirmesine yardımcı olmak için kayıp ve zarar fonuna…

2 Temmuz 2024

1,5 Dereceyi Aşıyoruz: Kentlerimiz Yeni Geleceğe Uyum Sağlamalı

Nature Finance yöneticisi Jeremy Eppel, ısınan bir dünyayla uyum sağlamak gerekliliğine vurgu yaparken, “Şehirlerimiz, kasabalarımız,…

2 Temmuz 2024

Dünya Bankası’ndan Türkiye’ye Kuraklığa Karşı 600 Milyon Dolarlık Destek

Dünya Bankası, Türkiye’nin artan taşkınlara ve kuraklığa karşı dirençliliğini güçlendirecek projeye 600 milyon dolarlık finansman…

1 Temmuz 2024

İklim Krizi Tarıma Büyük Darbe Vuruyor: Aşırı Sıcaklıklar Meyve Ağaçlarını Kuruttu

Tarımsal üretimin Haziran’daki yüksek sıcaklıklardan etkilendiğini söyleyen Dr. Hakan Çakıcı, “Aşırı sıcaklıklar bitkinin çok su…

1 Temmuz 2024