;
Ekonomi

Almanya Ekonomik Şartlar Nedeniyle 2038’den Önce Kömürle Vedalaşacak

kömür

Almanya, kömür ekonomisinin neden olduğu tahribat nedeniyle kömüre planladığı tarihten daha önce veda etmeye hazırlanıyor.

Almanya’nın iklim elçisi Jennifer Morgan, kömür santrallarının zarar etmesi nedeniyle ülkede yasal olarak zorunlu kılınan 2038 tarihinden önce kömürle çalışan elektrik santrallarından aşamalı olarak çıkılacağını söyledi.

Almanya, batıdaki Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki enerji şirketi RWE ile 2022 yılında, şirketin kömür santrallarını 2030 yılına kadar kapatması için 2,6 milyar euroluk bir anlaşmaya varmıştı; bu da Berlin’in daha hızlı hareket etme niyetinin sinyalini veriyor.

Ancak şu anda 7 gigawattlık linyit yakıtlı enerji, yani Almanya’daki toplam enerjinin yaklaşık %10’unu sağlayan diğer üretici LEAG ile benzer bir anlaşmaya varmadı.

Almanya’nın iklim elçisi Morgan, Londra’daki bir sektör etkinliğinin oturum aralarında Reuters’a verdiği röportajda, “Şimdiki modellemeye ve hesaplamalara bakarsanız, ekonomik sürdürülebilirlik nedeniyle bunun (aşamalı çıkış) muhtemelen 2038’den önce gerçekleşeceği görülüyor” dedi.

Yedi gelişmiş ülkenin liderleri (G7) bu ay, 2030’ların ilk yarısında enerji sistemlerindeki mevcut karbon tutma teknolojisine sahip olmayan santrallardaki kömürden elektrik üretimini aşamalı olarak sonlandırma sözü verdiler.

Nihai belge aynı zamanda, “ülkelerin net sıfır yolları doğrultusunda, 1,5 derecelik sıcaklık artışını ulaşılabilir bir sınırda tutmakla tutarlı bir zaman çizelgesi içinde” kömürle çalışan tesislerden aşamalı çıkışa yönelik alternatif bir taahhüde de izin verdi.