Almanya, fosil yakıtları kademeli olarak kullanımdan kaldırmayı hızlandıracak bir anlaşmanın bu yıl BAE’deki BM iklim zirvesinde yapılabileceğine inanıyor.
G7 Enerji ve İklim Bakanları, Japonya’nın Sapporo kentinde yaptıkları ortak açıklamada, “enerji sistemlerinde en geç 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmak için fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmayı” kabul ettiler.
İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’e konuşan üst düzey bir Alman yetkili, büyük bir petrol olan Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE), 30 Kasım’dan itibaren Dubai’de ev sahipliği yapacağı 28. Taraflar Konferansı’nda (COP28) benzer bir anlaşmaya varmak için bir “şans” olabileceğini söyledi.
Yetkili, “BAE, Körfez bölgesinde, yeşil dönüşümü en hızlı şekilde ilerleten ülke. Petrol ve gaz üzerinde oturuyorlar, ancak bir geleceğe sahip olmak için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeleri gerektiğini biliyorlar” dedi.
G7 ayrıca güneş enerjisi ve açık deniz rüzgar kapasitesi için büyük yeni ortak hedefler belirledi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin şiddetlendirdiği enerji krizini ele almak için daha geniş bir çabanın parçası olarak yenilenebilir enerji gelişimini hızlandırmayı kabul etti.
COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Sapporo zirvesine katılarak, kapalı bir oturumda yenilenebilir kapasitenin 2030 yılına kadar üç katına ve 2040 yılına kadar altı katına çıkarılması gerektiğini söyledi.
Alman yetkili ayrıca, G7’nin gaz sektörüyle ilgili hafta sonu vardığı anlaşmanın üretime yönelik yatırımlara izin verdiğini ancak bu tür yatırımların hoş karşılanmadığını söyledi. Japonya sıvılaştırılmış doğalgazı geçiş yakıtı olarak elinde tutmak istiyor.
G7, gaz sektörüne yatırımın, iklim hedefleriyle tutarlı bir şekilde uygulanması halinde, enerji krizinin yol açtığı potansiyel piyasa eksikliklerini gidermek için “uygun olabileceğini” söyledi.
Yetkili, gaz sektöründe zaten çok fazla yatırım olduğunu ekledi: “Gaz talebi şu anda sabit olduğu için daha fazlasına gerek yok.”