Almanya 2020 itibarıyla uluslararası iklim finansmanını 2014’e oranla iki katına, yani yıllık 4 milyar euroya çıkaracağını duyurdu. Finansmanda saptanan bir açık olsa da bütçe taslağı, belirlenen bu hedefin ötesine geçileceğini gösteriyor. Kalkınma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşu Oxfam Almanya ise bunun tek seferlik bir fon olabileceği uyarısında bulunuyor.
Alman hükümeti 2020 itibarıyla uluslararası iklim finansmanı için fonlarını 2014’e oranla iki katına çıkarma hedefine ulaşacağını ve her yıl 4 milyar euro fon sağlayacağını duyurdu. Clean Energy Wire tarafından incelenen bütçe taslağına göre Almanya Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ), uluslararası iklim finansmanı adına önümüzdeki yıl 500 milyon euro daha alacak. Çevre bakanlığı (BMU) ise Uluslararası İklim Eylemi Girişimi için 100 milyon euro fon alacak. Bütçe taslağında “Uluslararası iklim finansmanı harcamalarını 2020 itibarıyla iki katı olan 4 milyar euroya çıkarma hedefine ulaşmakla kalmayıp mevcut hedefin geçileceğini düşünüyoruz” cümlesi yer alıyor.
Ek bütçe taslağı hükümetin 20 Eylül’de kararlaştırdığı iklim eylemi paketinin maliyet ve gelirlerini içerecek şekilde hazırlandı. Bu planda, ulaşım ve inşaat sektörlerindeki karbon emisyonlarının ücretlendirilmesi, İklim Eylemi Yasası çağrısı ve ülkenin 2030 yılındaki hedeflerine uyumlu olacak şekilde bütün sektörlerde iklim hedeflerinin belirlenmesi yer alıyor.
2015’te gerçekleşen Petersburg İklim Diyaloğu’nda, Şansölye Angela Merkel Almanya’nın iklim finansmanının, federal bütçeden 4 milyar euro alınacak şekilde, ikiye katlanacağı planlarını duyurmuştu. 2019’un başlarında ise 2020 hedefleri adına federal bütçedeki 500 milyon euroluk boşluğun açıkça görülmesi sebebiyle BMZ Bakanı Gerd Müller, eksik bütçenin bakanlığa ulaştırılması talebinde bulundu.
Alman hükümetinin taahhüdü, sanayileşmiş ülkelerin 2009 yılından itibaren 100 milyar dolarlık vaadiyle destekleniyor. 2009 yılında Kopenhag’da gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda sanayileşmiş ülkeler, 2020 yılına kadar gelişmekte olan ülkeler için kamu ve özel kaynaklardan her yıl 100 milyar dolar ayırma sözü vermişti.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) tahminlerine göre, iklim eylemi kapsamında gelişmekte olan ülkeler için gelişmiş ülkeler tarafından sağlanan iklim finansmanı 2017 yılında 71,2 milyar dolara ulaştı, 58,6 milyar doları ise 2016’da toplandı.
Uluslararası kalkınma alanında faaliyet gösteren Oxfam, hedeflerine ulaşmak için, 2014 yılında hükümetin uluslararası iklim finansmanı tanımında yer almayan maddeleri içeren ve durumu, mevcut durumdan daha iyiymiş gibi gösteren “yaratıcı muhasebe” yöntemini kullandığı için Alman hükümetini birçok kez eleştirdi.
Oxfam’ın iklim değişikliği kıdemli politika danışmanı Jan Kowalzig, hükümetin verdiği sözü yerine getirme adına iklim finansmanını 4 milyar euroya çıkararak olumlu adımlar atmasının oldukça kritik olduğunu söylüyor. Ancak Kowalzig, bu finansmanın iklim yardımı adına yapısal bir artıştan ziyade kısa vadeli, geçici bir fon olabileceğini belirtiyor. “2020 bütçesi adına şu an yapılan artış, 2021’de bütçenin sonlanabileceği korkusunu beraberinde getiriyor” diye ekliyor.
COP29, küresel iklim değişikliğiyle mücadelede belirli bir adım olmasına rağmen bazı kritik konularda ilerleme kaydedilemedi…
Önemli risk uzmanlarının kalem aldığı yeni bir rapor, iklim krizine yönelik değerlendirmelerin ciddi etkileri göz…
İzmir Gediz Deltası’nda yapılmak istenen Bölgesel Isıtma ve Termal Sağlık Amaçlı Jeotermal Kaynak Arama Projesi’ne…
2025 Küresel Riskler Raporu'na göre, devlet temelli silahlı çatışma, 2025 yılı için en önemli ve…
COP29 görüşmelerinde ilerleme özellikle karbon azaltım ve giderme projeleri ile kredilendirme ticaretini esas alan 6.4…
İklim değişikliğiyle mücadelede yeşil ekonomiye doğru bir dönüşüm her geçen gün daha kaçınılmazken, küresel sanayinin…