COP29’a ev sahipliği yapan Azerbaycan’ın lideri İlham Aliyev’in, COP28’de ülkesinin bir sonraki iklim müzakere turuna ev sahipliği yapacağının duyurulmasından bu yana yaptığı konuşmaları inceleyen bir analize göre, Aliyev konumunu ülkesinin fosil yakıt çıkarlarını desteklemek için kullanıyor.
Çalışma, Aliyev’in 1 senelik sürede yaptığı konuşmaların hiçbirisinde Paris Anlaşması’ndan bahsetmediğini ortaya koyuyor. Buna karşılık konuşmalarının %74’inde fosil yakıtları savunuyor veya teşvik ediyor. Bunun yanı sıra petrol ve gaz kullanımının azaltılması gerekliliğinden hiç bahsetmediği de görülüyor.
Aliyev COP29’un açılış konuşmasında da fosil yakıtları güçlü bir şekilde savunmuştu. Fosil yakıtları kalkınma için gerekli, Tanrı’nın bir lütfu ve savunulması gereken bir üretim ve yatırım fırsatı olarak tanımlayan Aliyev, Azerbaycan’ın petrol ve gaz ihraç etmesi nedeniyle “suçlanamayacağını” söylemişti.
350.org‘un Bölgeler Başkanı Savio Carvalho, COP Başkanlıklarının fosil yakıt kullanımını durdurmak ve iklim bilimiyle uyum sağlamak gibi sorumlulukları olduğunu söylerken, “Küresel Durum Değerlendirmesini gerçek eylem için bir sıçrama tahtasına dönüştürmek gibi gidişatı belirleme konusunda da benzersiz bir görevi var” dedi.
Kick Big Polluters Out (KBPO) koalisyonunun yeni bir analizi, Bakü’deki COP29 zirvesine en az 1,773 fosil yakıt lobicisine erişim izni verildiğini ortaya koymuştu.
Geçen yıl Dubai’de düzenlenen COP28 iklim müzakerelerinde olduğu gibi, COP29’a da neredeyse tüm ülke delegasyonlarından çok daha fazla sayıda fosil lobicisinin katılmasına izin verildi. Sadece ev sahibi Azerbaycan (2229), COP30’a ev sahipliği yapan Brezilya (1914) ve Türkiye (1862) tarafından gönderilen delegasyonlar, Bakü’de kayıtlı 1,773 fosil yakıt lobicisinden daha fazla.
Fosil yakıt lobicileri ayrıca zirveye iklim açısından en kırılgan 10 ülkenin delegelerinin toplamından (1,033) daha fazla giriş izni aldı.
Aralarında BM eski Genel Sekreteri ve BM eski İklim Şefinin de bulunduğu önemli isimler ayrıca fosil enerjiden aşamalı olarak vazgeçilmesini desteklemeyen ülkelerin müzakerelere ev sahipliği yapmamaları gerektiğini söyleyen bir mektubu BM’ye iletti. COP iklim müzakerelerinin “artık amaca uygun olmadığı” söylenirken, revizyon ihtiyacının da altını çizildi.
BM iklim şefi Stiell, gelecek hafta toplanacak G20 liderlerine iklim finansmanı çabalarına destek verme çağrısında…
G7, son 20 yılda iklim finansmanı borçlarını ödememesi nedeniyle COP29’da “Günün Fosili” ödülünü aldı. BM…
Bu yılki BM iklim zirvesine ev sahipliği yapan Azerbaycan, fosil yakıt patronlarına ve lobicilere başkanlığın…
Azerbaycan COP29 Başkanlığı, girişimin 2025 sonrası iklim finansmanı hedefiyle ilgili müzakerelerle iç içe geçme riski…
UNEP, küresel ısınmayı olumsuz yönde etkileyen metan emisyonlarını azaltmaya yönelik taahhütlerin arttığını, ancak bu yöndeki…
Çatışmalardan etkilenen bir grup ülke, halklarının karşı karşıya olduğu doğal afet ve güvenlik krizleriyle mücadele…