29 Kasım’da yapılacak 4. Küresel İklim Grevi, ABD’de başlayan ve şu an neredeyse bütün markaların ürünlerine yüksek oranda indirim yaparak insanları alışveriş yapmaya teşvik ettikleri Kara Cuma’ya (Black Friday) denk geliyor. Grevle birlikte 2-13 Aralık’ta Madrid’de gerçekleşecek 25. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP25) öncesi devletlere baskı yapmak da hedefleniyor.
29 Kasım Cuma günü dördüncü kez iklim krizine karşı dünyanın dört bir yanında greve çıkan öğrencilerin çağrısıyla Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından aktivistler, 4. Küresel İklim Grevi’nde eş zamanlı olarak sokağa çıkıyor. Kasım ayının son cumasında yapılan 4. Küresel İklim Grevi, ABD’de başlayan ve şu an neredeyse bütün markaların ürünlerine yüksek oranda indirim yaparak insanları alışveriş yapmaya teşvik ettikleri Kara Cuma’ya (Black Friday) denk geliyor. Grevle birlikte 2-13 Aralık’ta Madrid’de gerçekleşecek 25. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP25) öncesi devletlere baskı yapmak da hedefleniyor. Eylemin ayrıca 12 Aralık’ta İngiltere’deki genel seçimlerden önce gerçekleşecek olması da önem taşıyor.
Küresel çağrıya İstanbul’dan cevap veren aktivistler 29 Kasım günü üç ayrı etkinlik gerçekleştirecek. Yokoluş İsyanı’nın (Extinction Rebellion) Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi önünde hızlı modayı protesto etmek amacıyla yapacağı defile ve Antikapitalist Öğrenciler’in Kadıköy’de yapacağı basın açıklaması sonrasında hep birlikte Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketinin Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde düzenleyeceği kıyafet takas şenliğine geçilecek.
Cuma günü 12:30’da bir araya gelecek Yokoluş İsyanı, markaların hızlı moda başlığı altında insanları teşvik ettikleri hızlı tüketimin gerçek yüzünü göstermek amacıyla “Yokoluş Kreasyonu” ismini verdikleri moda defilesini Şişli Cevahir AVM önünde gerçekleştirecek.
İklim için okul grevine çıkan öğrencilerin oluşturduğu Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) ise Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde saat 17.00’de kıyafet ve takas şenliği düzenleyecek. Kıyafet, kitap ve düzgün kullanılmış eşyaların getirilebildiği etkinlikte herkes getirdiği eşya kadar eşyayı stantlardan alacak. Katılım göstermek isteyen kişiler okul temsilcilerine eşyalarını teslim edecek. Daha sonra okul temsilcisinden getirdiği eşya sayısı kadar kupon alacak. Bu kuponlarla 29 Kasım’da stantlardan istediği eşyayı alabilecek. Şenlikte aynı zamanda Teneke Trampet, Birileri, Eskitilmiş Yaz grupları da yer alacak.
Daha önce 15 Mart, 24 Mayıs ve 20 Eylül’de gerçekleşen küresel iklim grevlerinde dünyanın dört bir yanındaki çocuklar ve gençler iklim krizi ve ekolojik krize karşı sokaklara çıkmış, hep birlikte “geleceğimizi istiyoruz” diyerek fosil yakıt tüketimlerinin sonlandırılmasını talep etmişlerdi.
20 Eylül’de gerçekleşen grevde ise yetişkinler de öğrencilerle birlikte greve çıkmıştı. Türkiye’de 20 farklı şehirde 10 bin kişinin sokaklara çıktığı günde, 40 bin kişi ise okullarda grev yapmıştı. Dünyada 7,6 milyon kişinin katıldığı grev hem Türkiye’de hem de dünyada bugüne kadar gerçekleşmiş en büyük iklim krizi eylemi olmuştu.
Dünya çapında da Fridays For Future hareketi, hem 29 Kasım’da hem de COP25 zirvesinin tam ortasına denk gelen 6 Aralık’ta iklim grevi çağrısında bulundu.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…