Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü olmayan erime noktasına beklenenden daha erken ulaşabileceğini öngörüyor.
Alaska’nın güneydoğusundaki Juneau Buz Alanı’ndaki buzullar, düşünülenden daha hızlı bir şekilde eriyor. Bu erime hızı nedeniyle bölgedeki buzulların geri dönüşü olmayan bir noktaya daha yakın bir zamanda ulaşabileceği öngörülüyor. İngiltere’deki Newcastle Üniversitesi’nden bilim insanlarının çalışmaları, Alaska’nın başkenti Juneau’nun hemen kuzey alanında yer alan buzullardaki kaybın 2010’dan bu yana hızlandığını ortaya koydu.
Isınma – Erime – Isınma Döngüsü
Buzul erimesi deniz seviyelerindeki yükselişin ve dünya çapında sahil yerleşimlerine tehdidin birincil sebebini oluşturuyor. Araştırmacılar Juneau buzullarındaki mevcut erimenin kalıcılaştığına dikkat çekiyor. Söz konusu araştırmanın başındaki isim olan Newcastle Üniversitesi akademisyenlerinden Bethan Davies, “Buzulların incelmesi sürdükçe, buz miktarı azaldıkça daha sıcak havalar oluşuyor ve ortaya çıkan döngüsel süreç de buzulların gelecek dönemlerde yeniden büyümesini engelliyor” yorumunda bulundu.
Plato Buzullar Daha Hızlı Eriyor
Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada araştırmacılar, buz alanı hacminin 2010 ile 2020 arasında, 1979-2010 dönemine kıyasla yılda iki kat küçüldüğünü ortaya koydu.
Alaska ile Kanada’ya bağlı Britanya Kolumbiyası eyaleti sınırında uzanan Juneau Buz Alanı’nın, 1770’e kadar dayanan kayıtlarına göre, eski buz hacminin neredeyse dörtte birini kaybettiğinin belirten araştırmacılar, mevcut hacim kaybıyla alanın ne zaman tamamen yok olabileceği hakkında herhangi bir tarih vermedi.
Kayıplar hakkında konuşan Davies, “Alaska buz alanları genellikle düz, plato buz alanlarından oluşuyor. Dolayısıyla buz kaybı tüm yüzey boyunca gerçekleşiyor ve bu da söz konusu alanları iklim ısındıkça hızlı erimeye özellikle duyarlı hale getirerek, çok daha büyük bir alanın etkilenmesine neden oluyor” dedi.
Alaska, dünyanın en büyük buz alanlarına sahip. Yaklaşık 2500 kilometrekare boyunca uzanan Juneau ise Kuzey Amerika’nın en büyük 5. buz alanı. Araştırmacılar, Juneau platosundaki buzu incelten benzer koşulların Kanada, Grönland, Norveç ve diğer yüksek Arktik bölgelerdeki benzer buz alanlarını da etkileyebileceğine inanıyor. Mevcut projeksiyonlar, Juneau Buz Alanı’nın hacim kaybının 2040’a kadar sabit kalacağını ve 2070’ten sonra yeniden hızlanacağını öngörüyor. Ancak araştırmacılar çalışmalarının bulgularını yansıtabilmesi için bu tür projeksiyonların güncellenmesi gerekebileceğini düşünüyor.