Politika

Al Gore, BAE’yi Emisyonlarını Artırmakla Suçladı

İklim savunucusu ve ABD eski Başkan Yardımcısı Al Gore, COP28 iklim zirvesinin ev sahibi olan Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) eleştirdi. Gore, bu seneki zirvenin denetleyicisi olan BAE’nin halkın güvenini kötüye kullandığını söyledi.

Al Gore, Reuters’a yaptığı yorumda, BAE’nin ulusal petrol şirketi ADNOC’un da başkanı olan COP28 Başkanı Sultan al-Jaber’in, iklim müzakelerinde dürüst bir arabulucu olup olmayacağına dair kimi delegelerin şüpheleri olduğunu belirtti ve ekledi: “Görev süresi içerisinde dünyanın en büyük ve en sorumsuz petrol şirketlerinden birinin CEO’sunu COP Başkanı olarak belirleyerek halkın güvenini kötüye kullanıyorlar.”

COP28’in ana salonunda yapılan bir sunumda Gore, BAE’nin seragazı emisyonlarının 2022’de bir önceki yıla göre %7.5 arttığını ve bu rakamın dünya genelinde %1.5’lik bir artışa karşılık geldiğini gösteren verileri açıkladı. Bu veriler, Gore’un ortak kurucusu olduğu Climate Trace adlı bir kuruluş tarafından elde edildi. Climate Trace, özel şirketlerin karbon emisyonlarını takip etmek için yapay zeka ve uydu verilerini kullanıyor.

BAE, Gore’un açıklamaları veya Climate Trace verileri hakkında şimdilik bir açıklama yapmadı. 2000 yılında Demokrat Parti’den ABD başkanlığı adaylığı başarısızlıkla sonuçlanan Gore, yıllık iklim zirvesindeki petrol ve gaz şirketlerinin varlığına ve fosil yakıtların emisyonlarını ortadan kaldırmak için karbon yakalama gibi teknolojilerin tanıtılmasına karşı çıktı.

Exxon Mobil CEO’su Darren Woods’un ilk kez bir COP’a katılması hakkında düşüncelerini paylaşan Gore, petrol devinin bu zirveye katılmasının iklim politikalarına karşı gösterdiği direnişi unutturmadığını belirten Gore, “Ciddiye alınmamalı. Kârını koruyor ve kârına insanlığın hayatta kalmasından daha fazla önem veriyor” dedi. Exxon Mobil ise yorum yapmayı reddetti.

Gore, zirvenin nihai metininde fosil yakıtlardan kademeli çıkışı öngören ve karbon yakalama teknolojisine yer vermeyen bir anlaşma yapılması için çağrıda bulundu.

Günümüzde karbon yakalama teknolojilerinin hâlen araştırma aşamasında olan projeler olduğunu söyleyen Gore, “50 yıldır hiçbir maliyet azaltımı olmadı ve fosil yakıt şirketleri bunun hazır, ekonomik açıdan uygun bir teknoloji olduğu yönünde bir iddiada bulunuyor” dedi.

Önceki Haberler

Güneş Enerjisi Türkiye’de En Yüksek Elektrik Talebindeki Artışın 3’te 2’sini Karşıladı

Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…

26 Kasım 2024

Marmara Gölü’nde Adalet Yerini Buldu!

Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…

26 Kasım 2024

Danıştay Avdan’da Kömür için Acele Kamulaştırma Kararını İptal Etti!

Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…

26 Kasım 2024

Dünya Bankası Türkiye’nin Elektrik Altyapısına 1,5 Milyar Dolarlık Yatırım Yapacak

Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…

26 Kasım 2024

İklim Dezenformasyonuna Karşı BM Destekli Yeni bir Girişim Başlatıldı

Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…

25 Kasım 2024

Greta Thunberg Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı ile Bir Araya Geldi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…

25 Kasım 2024