Akkuyu Nükleer A.Ş., nükleer santral inşasında çalışan ve menenjit şüphesi ile hastaneye kaldırılan iki işçinin yaşamını yitirdiğini doğruladı.
Mersin’deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali inşaatında işçiler arasında menenjit salgınının ortaya çıktığı ve beş işçinin yaşamını yitirdiği iddia edilmişti.
Şirket menenjit iddiasını doğruladı. Şirketin yazılı açıklamasında şunlar kaydedildi:
“Söz konusu olaya ilişkin, 11 Ocak 2024 tarihinde, Akkuyu NGS inşaatında çalışan iki kişi menenjit şüphesiyle Mersin’de hastaneye kaldırılmıştır. Hastaneye kaldırılan kişiler ne yazık ki hayatlarını kaybetmiştir. Çalışanlardan birinin neisseria menenjiti teşhisi ile yaşamını yitirdiği saptanırken, diğer çalışanın vefatında menenjit şüphesi olsa da kan tetkiklerinde bakteriyel etken tespit edilememiştir.
Konuya ilişkin olarak, Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin iş güvenliği ve personel koruma uzmanlarının yanı sıra sağlık çalışanları da gerekli denetimleri gerçekleştirmektedir. Akkuyu NGS inşaat sahasında ve saha çalışanlarının konakladığı kamplarda ek sağlık personeli de görevlendirilmiştir.”
Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da, Akkuyu Nükleer Santralı inşaatında menenjit salgını olduğu ve 5 işçinin yaşamını yitirdiği iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Şık, Koca’ya, “Hastalığın işçiler arasında görünme sıklığı salgın boyutuna ulaştı mı?” diye sordu.
Ahmet Şık, soru önergesinde Bakan Koca’ya şu soruları yöneltti:
- Akkuyu Nükleer Santral inşaatında yaşanan salgına ilişkin iddialara yönelik Bakanlığınız herhangi bir inceleme ve soruşturma başlatmış mıdır?
- Bugüne dek kaç işçi bakteriyel menenjit virüsüyle ilgili hastaneye başvurmuştur? Kaç işçiye bakteriyel menenjit tanısı konulmuştur? Şu anda tedavi gören işçi sayısı nedir? Tedaviye alınan işçilerin akıbeti nedir? Hastalık nedeniyle hayatını kaybeden işçi var mıdır?
- Hastalığın işçiler arasında görünme sıklığı salgın boyutuna ulaşmış mıdır?
- Hastanede çalışan sağlık emekçilerinin salgına karşı aşılandığı iddiası doğru mudur?
- Şirket tarafından Silifke’deki eczanelerden çok sayıda, akut menenjit tedavisinde kullanıldığı bilinen siprofloksasin etken maddeli antibiyotiğin sipariş edildiği iddiası doğru mudur?
- Çalışan işçilerin, ailelerinin ve işçilerin temas ettiği diğer insanların sağlığını korumak adına Şirket yetkileri ve Bakanlığınıza bağlı kurumlar tarafından herhangi bir önlem alınmış mıdır?
- İddiaları aydınlatmak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Şirket ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugüne dek yapılmayan açıklama Bakanlığınız tarafından yapılacak mıdır?