Avrupa’daki pek çok ülkede olduğu gibi, Yunanistan’da da Haziran ayından beri defalarca yüksek sıcaklıkların günlük faaliyetleri aksattığı görüldü ve bilim insanlarının küresel iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği kayıtlardaki en sıcak kışın ardından yüzlerce orman yangını çıktı. Okullar ve turistik yerler kapatıldı, açık havada çalışma saatleri kısaltıldı. Haziran ayında uzun süreli sıcaklarda altı turist öldü ki bu durum, sıcaklığın 40 dereceye yakın veya üzerinde seyrederken neden olabileceği tehlikeleri ortaya koyuyor. Her yıl yüz binlerce turistin ilgisini çeken, Atina’ya bakan kayalık bir tepe üzerinde bulunan Akropolis, geçtiğimiz Çarşamba günü öğlen saatlerinden akşam 17.00’a kadar kapatıldı.
İspanyolların hava durumu servisi AEMET, Perşembe günü ülkenin büyük bölümünde sıcaklığın 38 dereceyi aştığını ve Endülüs, Extremadura, Madrid ve Aragon bölgelerinin 40 dereceye ulaştığını söyledi.
Güney Avrupa’daki yetkililere benzer şekilde İspanya sağlık bakanlığı da insanlara su içmelerini, kendilerini güneşten korumalarını ve genç ve yaşlılara özellikle dikkat etmelerini tavsiye etti.
Yüksek sıcaklıklar Haziran ayından bu yana Avrupa’da hayatı olumsuz etkiliyor. Bilim insanlarının küresel iklim değişikliğiyle ilişkilendirdiği kayıtlardaki en sıcak kışın ardından yüzlerce orman yangını çıktı.
Yüzbinlerce turist Hırvatistan’ın Adriyatik kıyısındaki denizde sıcakta ferahlamaya çalışıyor. Karada gündüz sıcaklıkları bu hafta 40 derecenin üzerine çıkarken, Split’in güneyindeki Dubrovnik kenti çevresinde deniz sıcaklığı Pazartesi günü 29,7 derece ile rekor seviyeye ulaştı.
İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Diyarbakır başta olmak üzere birçok kentte hissedilen sıcaklık 40 dereceyi buldu. Diğer yandan sıcak hava dalgasının etkisi altına aldığı İzmir’in ilçeleri Gaziemir, Buca, Foça ve Bergama’da çok sayıda orman yangını çıktı. Yangınlar nedeniyle Adnan Menderes Havalimanı’nda hava trafiği aksarken yangın, şiddetli rüzgar nedeniyle Sarnıç Piknik Alanı çevresindeki yerleşim birimlerine yaklaştı. Sarnıç Mahallesi’nde tedbiren elektrikler kesildi. Vatandaşlar da yerleşim yerlerine yaklaşan alevlere karşı bölgedeki ağaçları ve evleri hortumlarla ıslattı. Alevlerin yerleşim bölgesine yayılmaması için Orman Bölge Müdürlüğü itfaiye araçları ve TOMA’larla evlerin önüne set kurdu.
Yaşanan şiddetli sıcak hava dalgası karşısında Sağlık Bakanlığı, valilikler ve yerel yönetimler sessizliğini korudu. Sadece Meteoroloji Genel Müdürlüğü “10.00-16.00 arasında dışarı çıkmayın” uyarısı yaptı. Sıcaklığın da afet kabul edilmesi gerektiğini belirten Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Kıdemli Uzmanı Dr. Ümit Şahin, “Sıcak dalgası birkaç gün daha sürerse, sadece İstanbul’da buna bağlı ölüm sayısı birkaç yüze ulaşır” dedi. Şahin’in de aralarında olduğu bilim insanlarının yaptığı iki ayrı araştırma, sıcak dalgalarının İstanbul’da ölümlere yol açtığını ortaya koymuştu. 2004-2017 arasında İstanbul’da yaşanan 30 sıcak dalgasında 4 bin 281 beklenmedik (fazladan) ölüm yaşanmış. Sadece 2010 yaz aylarında, toplam 39 gün süren iki sıcak dalgasında 986 kişi hayatını kaybetmişti. 2013-2017 arasında yine İstanbul’da yaşanan üç ayrı aşırı sıcak dalgasındaysa, 419 kişi ölmüştü.
Fikir Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan İklim Haber Genel Yayın yönetmeni Dr. Barış Doğru sıcaklık artışı ile kuvvetli sıcak hava dalgalarının yeni ve aynı zamanda şaşırtıcı bir şey olmadığını belirtti: “İklim değişikliği gündemini takip edenler, bunu uzun zamandır dile getiriyordu. IPCC raporları, çeşitli araştırmacıların ve üniversitelerin çalışmaları, bunu iki artı iki gibi matematik bir kesinlikle ortaya koydular. Sonuç olarak sıcaklıklar artacak, sıcak hava dalgaları daha sık ve yoğun görülecek. Bunlar şu andaki gidişat devam ettiği sürece kaçınılmaz”.
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…
175 ülkeden delege Pazartesi günü Güney Kore'nin Busan kentinde, plastik kirliliğini azaltmaya yönelik uluslararası bir…
Ülkeler 2 haftalık müzakereler boyunca başta iklim finansmanı olmak üzere birçok farklı konuda derin fikir…
İklim STK’ları, Türkiye’nin COP29’da kömürden çıkış tarihi vermediği gibi nükleer enerji kapasitesini artırmayı hedefleyerek enerjide…
Suudi Arabistan ve diğer fosil yakıt üreticisi devletler, başta fosil yakıtlardan uzaklaşma kararı olmak üzere,…