56 metre uzunluğundaki yelkenli Bayesian’ın Pazartesi günü şiddetli bir fırtınaya yakalanıp birkaç dakika içinde batmasının ardından bir kişi öldü ve aralarında İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch’in de bulunduğu altı kişi hâlâ kayıp.
İklim bilimciler, küresel ısınmanın bu tür şiddetli ve beklenmedik fırtınaları denizlerde daha sık hale getirdiğini ifade ediyor. İtalya meteoroloji derneği başkanı Luca Mercalli de, gemi kazasından önceki günlerde Sicilya çevresindeki deniz yüzeyi sıcaklığının yaklaşık 30 dereceye ulaştığını söyledi. Bu, normal sıcaklıklara göre 3 derecelik bir artış anlamına geliyor ve fırtınalara katkıda bulunan muazzam bir enerji kaynağı yaratıyor.
Akdeniz’deki değişim bilim insanlarının yanı sıra deneyimli kaptanlar tarafından da fark ediliyor. İtalya’nın başkenti yakınındaki sahilde Akua yelken okulunu işleten Massimo Aramu, Sicilya çevresinde veya İspanyol Balear adalarında gezinmekten hoşlanmadığını çünkü kritik durumların her an yaşanabileceğini vurguladı.
Bayesian’ı batıran fırtınaya benzer bir fırtına geçen hafta İbiza ve Mallorca adalarını da içeren Balear takımadalarını vurarak çok sayıda yatın karaya çıkmasına neden oldu.
Atlantik’i aşan ve yelkencilik üzerine birçok kitap yazan Giuliano Gallo ise, Akdeniz’in, birçok teknenin yılın belirli zamanlarında uzak durduğu Karayipler’e daha çok benzemeye başladığını ifade etti ve ekledi: “Ancak Akdeniz’de işler daha az tahmin edilebilir.”
Akdeniz’deki şiddetli hava koşullarının bir başka işareti, bir yıl önce Libya’da, sıcak denizlerin körüklediği aşırı yüklü bir Akdeniz fırtınasının tetiklediği ani sellerde binlerce insanın öldürülmesiyle görülmüştü.
COP29 başmüzakerecisi Yalchin Rafiyev’in "üç yıllık teknik süreçte ilk kez tartışma için uygulanabilir bir temel"…
BM iklim müzakerelerine ilk defa heyet gönderen Taliban, Afganistan’ın iklim finansmanından yararlanmasını talep ediyor. Geçimi…
Climate Action Tracker tarafından yapılan analiz, mevcut politikaların devam etmesi durumunda ortalama sıcaklık artışının 2100…
Önde gelen bağımsız ekonomistlerden oluşan bir grubun yaptığı yeni bir çalışma, yoksul ülkelerin, 2030 yılına…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin ilk olarak COP28'te duyurulan nükleer enerji kapasitesini 2050'ye…
COP29 zirvesinde iklim finansmanı müzakereleri hız kazanırken, yeni bir çalışma, IMF’nin iklimle ilgili felaketlerden zarar…