;
Politika

Akbelen Ormanı’nı Katleden Limak-IC Holding İktidara Mektup Gönderdi: Para ve Zeytinlikleri İstedi!

zeytinlik

Akbelen Ormanı’nı kömür madeni için katletmek isteyen Limak ve IC Holding, hükümete gönderdiği mektupta, şirketin İkizköylülerin direnişi ve davalar nedeniyle zarar gördüğü belirtirken, “Zeytinlikler de verilmiyor. Bunlar olmazsa işi bırakırız” dediği ortaya çıktı.

Muğla Milas’a bağlı İkizköy’de bulunan Akbelen Ormanı’nda Limak ve IC Holding köylülerin 5 yıldır verdiği mücadele karşı ağaçları kesti, maden çalışmasına başladı. Limak ve IC Holding yönetiminin katlettiği Akbelen Ormanı ile ilgili iktidara bir mektup gönderdiği ortaya çıktı.

Mektupta, “Direniş ve davalardan zarara uğradık. Zeytinlikler de verilmiyor. Bunlar olmazsa işi bırakırız” resti çekildi. İktidar ise zeytinlikleri de kapsayan bölge için hem kamu yararı kararı aldı hem de şirketlere aktarılacak kamu kaynağını %50 artırdı.

Bahadır Özgür bugün Gazete Duvar’da yayımlanan “Limak-İC Holding’ten skandal mektup: Para ve zeytinlikleri istediler!” başlıklı köşe yazısında mektubun içeriğine değindi.

Akbelen Ormanı’nı katleden Limak-İC Holding’in mektup yazdı, ilgili kamu kurumları talepleri yerinde bulmazken, iktidarın hem şirkete milyonlarca liralık ek kamu kaynağı aktarılmasının hem de zeytinliklerin gasbının önünü açtığın yazan Özgür, şöyle devam etti;

“Akbelen bölgesinde Haziran 2024’te ilginç bir gelişme yaşandı. Limak ve İC Holding’in ortak olduğu YK Enerji, faaliyetlerini aniden durdurdu. Kimsenin anlam veremediği olayın perde arkası bir ay sonra, bürokrasiden sızan bir mektupla ortaya çıktı.

YK Enerji, Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ‘Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerine İlişkin Yaşanan Hukuki ve Fiili İmkansızlıklar’ başlığıyla bir mektup gönderdi. Peki neler yazıyordu mektupta?

Yani YK Enerji, ‘zeytinliklere dokunamıyorum, ayrıca bana direniş ve davalar nedeniyle ek kaynak aktarın’ diyordu. Bu olmazsa sözleşmeyi feshetme tehdidinde bulunuyordu. Şirketin talepleri arasında ‘azami uzlaştırma fiyat mekanizmasının’ revize edilmesi de vardı. Ve bunları görüşmek üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, EÜAŞ, EPDK ile toplantı talep ediliyordu. Talepler incelendi, EÜAŞ ve Özelleştirme İdaresi’nin sözleşme kapsamında üzerlerine düşen tüm yükümlülükleri yerine getirdikleri tespit edildi. Mektup EPDK’ya da gönderilmiş olmasına rağmen, söz konusu kurumun olayla bir ilgisi yoktu.”

“Sonrasında neler oldu?​” sorusuyla yazısına devam eden Özgür, “Nitekim seçim geçti ve mektuptan sonra tam da şirketin isteğine uygun olarak, mevzuata aykırı biçimde 16 Temmuz 2024 günü, Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Akbelen bölgesindekiler de dahil 242 bin 40 dönümlük alan için ‘kamu yararı kararı’ aldı. Burada zeytinli tarım arazileri, zeytinlikler, tarım arazileri ve yerleşim yerleri yer alıyor. Böylece acele kamulaştırmanın önü açılmış oluyor.

Tabii şirket lehine yapılanlar bununla da bitmiyor. Şirketin ‘zararımı tazmin edin’ talebi için de bir adım atılıyor. Ve yine maliyet bize yıkılıyor. ‘Kamu yararı kararı’ alınmasından dokuz gün sonra, 25 Temmuz 2024 günü Resmi Gazete’de Elektrik Piyasası Kapasite Mekanizması Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Yönetmeliğe bir ‘geçici 2’inci madde’ eklendi. Şöyle deniliyor maddede: ‘Kapasite mekanizması için 2024 yılı içerisinde ek bütçe tahsis edilmesi halinde, tahsis edilen bütçenin tamamı yerli kömür ve doğalgaz santrallerine dağıtılacaktır.’ Bu madde ile kapasite mekanizması ödeneği hesaplanırken kullanılan sabit maliyet bileşeni yerli kömür için MWh başına 300 liradan 450 liraya yükseltildi. Böylece milyonlarca liralık bir ek kamu kaynağının daha Limak-IC Holding ortaklığına aktarılmasının önü açıldı” dedi.

Özgür yazısında şu ifadelerini kullandı; “Oysa herhangi bir ek bütçe sağlanmayan 2023 yılında dahi Kemerköy Termik Santrali’ne yapılan kapasite mekanizması ödemesi 340 milyon 432 bin 626 liraydı. Yeniköy Termik Santrali için ise 115 milyon 348 bin 215 lira ödendi. YK Enerji’ye yalnızca kapasite mekanizması adı altında 2023 yılında aktarılan toplam para 455 milyon 780 bin 842 lira oldu. 2018-2024 arası ödenen para ise korkunç. Tam 1 milyar 364 milyon 666 bin 135 lira. YK Enerji ise mektubunun ekine iliştirdiği bir bilanço ile şirketin yakıt kaynaklı zararının 1.9 milyar lirayı bulduğunu ileri sürüyor. Özetle bu mektup özelleştirilen enerji hizmetlerinin çöktüğünün de yeni bir kanıtı.”