Politika

Akbelen için Kritik Dava Görüldü: Keşif ve Yetki Sınırı Talepleri Reddedildi

Akbelen Ormanı’nın kesim izninin uzatılmasının iptali için açılan davanın duruşmasında mahkeme heyeti, Akbelen’in gönüllü avukatlarının keşif ve yetki sınırı hakkında yaptığı taleplerini reddetti. Mahkeme, kararını daha sonra açıklayacağını duyurdu.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen Ormanı’nın kesim izninin uzatılmasının iptali için açılan davanın duruşması Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’nde görüldü.

Evrensel’de yer alan habere göre, Akbelen Ormanı’nı savunmak için mücadele eden İkizköy, Karacahisar ve Çamköy’den gelen köylüler ve çevre savunucuları duruşma öncesi Menteşe Sınırsızlık Meydanı’nda buluşarak sloganlar ve pankartlar eşliğinde mahkeme salonuna yürüyüş gerçekleştirdi.

Mahkeme binasının önünde davanın avukatları Arif Ali Cangı, İsmail Hakkı Atal ve İpek Sarıca açıklamalarda bulundu. Avukat Cangı, şimdi hesap sorma zamanı diyerek başladığı açıklamasında, “24 Temmuz 2023’de sanki düşman yurduna girmiş gibi Jandarma ve Orman Bölge Müdürlüğünün araçları, ekipleri ile Akbelen Ormanı’na girdiler. Bugün o ormana girenlerden ve sessiz kalanlardan hesap sorma vaktidir. Yetkisi olmadığı halde imzaladığı bir belge ile kesime onay veren orman bölge müdüründen ve bu hukuksuz emri uygulayanlardan bu mahkemelerin hukuk nezdinde hesap sorması gerekiyor ya değilse bu mahkemeler kendi varlık nedenlerini ortadan kaldırmış olacaklardır” diye konuştu.

“Beşli Çete Korunuyor”

Duruşma öncesi konuşan Avukat Atal, “Bu dava bizim açtığımız 7’nci dava ve haklı olduğumuz halde bir dava bile kazanamadık. Bu mahkemeler kanunu uygulamıyor, beşli çeteyi koruyacak şekilde talimat aldıkları için bizim lehimize sonuç alamıyoruz. Ama biz kazanamayacağımızı bildiğimiz halde açtığımız bu davalarla tarihe not düşüyoruz. Kanunları uygulamayan kamu görevlilerinin, hakimlerin, savcıların çetelesini çıkarıyoruz. Halkın hukuki, meşru ve anayasal mücadelesini açtığımız davalarla hukuki zeminde yükseltiyoruz. Normalleşme istiyorsanız hemen şimdi yargı bağımsızlığını sağlamalısınız” dedi.

“Bu Dava Biz Bitti Demeden Bitmez”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ve Muğla Milletvekilleri Cumhur Uzun ile Gizem Özcan duruşmayı takip edip Akbelen Ormanı savunucularına destek mesajlarını açıkladılar. Karaca, “Akbelen ve İkizköy’de bulunan yurttaşlarımızın mücadelesine dayanışmayla destek olmaya geldik. Bu direnişte her türlü baskıya, biber gazına, tomaya, müdahaleye rağmen yılmayan mücadelelerini sürdüren öncelikle kadınların ve bütün yurttaşların yanında olmanın haklı onurunu hepimizin yaşadığını biliyorum. Biz bitti demeden bu dava bitmez” ifadelerini kullandı.

Akbelen Ormanı davasına destek olmak için İzmir, Bodrum ve Marmaris’ten gelen çevre savunucuları Muğla’ya gelerek mahkeme salonu önünde bulundular.

Karar Daha Sonra Açıklanacak

Diğer avukatlar ve davacı İkizköylüler de Akbelen Ormanı’nın bölgenin su kaynakları açısından önemine değinerek, hukuksuz orman kesim izninin iptal edilmesini istedi.

Şirket ve bakanlık yetkililerini de dinleyen mahkeme heyeti, avukatların keşif ve yetki sınırı hakkında yaptığı taleplerini reddetti. Mahkeme, kararını daha sonra açıklamak üzere duruşmayı sonlandırdı.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024