Ekonomi

Ağrı’daki Kuraklık Tarımsal Üretimi Vurdu

Tahıl üretimin fazla olduğu Ağrı’da yaşanan kuraklık ve yağışlardaki düzensizlik, hem üretimin düşmesine hem de su sorununun yaşanmasına neden oldu. Diyadin Ziraat Odası Başkanı Niyazi Polat, kentte tarımsal üretimin düştüğünü söylerken, iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekti.

Tarım ve hayvancılık, sanayinin gelişmediği Ağrı’da kent halkının en temel geçim kaynağı.  Kentte, tarım arazilerinin alanı toplam yüzölçümün %31,7’sini oluşturuyor. Tarım arazilerinin %47,7’si sulanabilir olmasına rağmen, bu arazilerin ancak %5’i sulanıyor. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre her yıl 80-90 ton arası tarımsal ürün elde ediliyor. Yer altı sıcak su kaynaklarının varlığından dolayı jeotermal seracılık da oldukça gelişmiş durumda.

2024 yılında tarımsal üretimde bir düşüş yaşandı. Bu durum, yoğun olarak yetiştirilen buğday ve arpa gibi tahıl ürünlerinin rekoltesine de yansıdı. Kuraklık ve yağışlarda yaşanan düzensizlik, yaşanan bu düşüşün ana sebepleri olarak gösteriliyor. İlkbahar ve yaz dönemlerinde yaşanan seller, hasat döneminde de sık sık yaşandı. Zaman zaman don olaylarının da yaşanmasıyla tarımsal üretim oldukça zarar ördü.

“Tarımsal Üretim Düştü”

İklim Haber’e konuşan Ağrı’nın Diyadin ilçesi  Ziraat Odası Başkanı Niyazi Polat, iklim değişikliğinin bölgedeki yağışlarda bir dengesizliğe neden olduğunu söyledi. Ziraat Mühendisi de olan Polat, şunları söyledi; “ İklim değişikliği bölgedeki yağışlarda bir dengesizliğe neden oldu. Kar ve yağmur yağışının düzeni değişti. Bu nedenle sel felaketleri artmaya başladı. Bölgedeki kuraklık aşırı düzeyde baş göstermeye başladı. Üreticilerin su kaynaklarından faydalanmaları lazım.”

Yaşanan su sorununa dikkat çeken Polat, “Ülkeyi ayakta tutan tarımdır. Toprağa sahip çıkmak lazım. Yağmur,  yağması gereken süreçte yağmıyor. Düzensiz yağışlar tohumun yetişmesini veya çimlenmeyi engelliyor. Zamansız yağışların bir faydası olmuyor. Tarımsal alan, iklim değişikliğinden oldukça olumsuz etkileniyor. İnsanlar içme suyunu bulamaz hale geldi. 10 sene sonra daha büyük sorunlarla yüz yüze kalınacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Paylaş

Önceki Haberler

Dünya Bankası ve Türkiye Arasında Milyarlarca Dolarlık Finansman Görüşmeleri Olumlu İlerliyor

Dünya Bankası'nın Türkiye'ye sağladığı finansmanın büyük bölümü yenilenebilir enerji, afet yönetimi, iklim değişikliği ile ihracatın…

25 Ekim 2024

G20 Bakanları Dünya Ticaretinin Sürdürülebilir Kalkınmayı Teşvik Etmesi Konusunda Anlaştı

Gelecek yıl COP30 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapacak olan Brezilya iklim değişikliğiyle mücadele ihtiyacına öncelik…

25 Ekim 2024

BM İklim Diyaloğu Bütçe Yetersizliği Nedeniyle Tehlikede

BM’nin iklim değişikliği organı, uluslararası iklim diyaloğunu sekteye uğratabilecek seviyede bütçe yetersizliğiyle karşı karşıya. Reuters'in…

25 Ekim 2024

Emisyonlar Artmaya Devam Ederken BM Uyardı: Katastrofik Bir Isınmaya Doğru Gidiyoruz

BM’nin Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel seragazı emisyonları 2023 yılında 57,1 GtCO2e ile yeni bir…

25 Ekim 2024

İklim STK’ları Enerji Dönüşümü Planını Değerlendirdi: “Fosil Yakıtlardan Çıkmak Şart”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın “Enerji Dönüşümü Yenilenebilir Enerji 2035” yol haritasını değerlendiren iklim ve…

24 Ekim 2024

Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği: ekoIQ’nun 114. Sayısı Yayında

ekoIQ’nun 114. sayısında küreselleşen dünyanın sağlık sistemlerinden yola çıkarak “Sağlıksız Bir Dünyada Sağlığın Geleceği”ni mercek…

24 Ekim 2024