Tarım ve hayvancılık, sanayinin gelişmediği Ağrı’da kent halkının en temel geçim kaynağı. Kentte, tarım arazilerinin alanı toplam yüzölçümün %31,7’sini oluşturuyor. Tarım arazilerinin %47,7’si sulanabilir olmasına rağmen, bu arazilerin ancak %5’i sulanıyor. Tarım İl Müdürlüğü verilerine göre her yıl 80-90 ton arası tarımsal ürün elde ediliyor. Yer altı sıcak su kaynaklarının varlığından dolayı jeotermal seracılık da oldukça gelişmiş durumda.
2024 yılında tarımsal üretimde bir düşüş yaşandı. Bu durum, yoğun olarak yetiştirilen buğday ve arpa gibi tahıl ürünlerinin rekoltesine de yansıdı. Kuraklık ve yağışlarda yaşanan düzensizlik, yaşanan bu düşüşün ana sebepleri olarak gösteriliyor. İlkbahar ve yaz dönemlerinde yaşanan seller, hasat döneminde de sık sık yaşandı. Zaman zaman don olaylarının da yaşanmasıyla tarımsal üretim oldukça zarar ördü.
İklim Haber’e konuşan Ağrı’nın Diyadin ilçesi Ziraat Odası Başkanı Niyazi Polat, iklim değişikliğinin bölgedeki yağışlarda bir dengesizliğe neden olduğunu söyledi. Ziraat Mühendisi de olan Polat, şunları söyledi; “ İklim değişikliği bölgedeki yağışlarda bir dengesizliğe neden oldu. Kar ve yağmur yağışının düzeni değişti. Bu nedenle sel felaketleri artmaya başladı. Bölgedeki kuraklık aşırı düzeyde baş göstermeye başladı. Üreticilerin su kaynaklarından faydalanmaları lazım.”
Yaşanan su sorununa dikkat çeken Polat, “Ülkeyi ayakta tutan tarımdır. Toprağa sahip çıkmak lazım. Yağmur, yağması gereken süreçte yağmıyor. Düzensiz yağışlar tohumun yetişmesini veya çimlenmeyi engelliyor. Zamansız yağışların bir faydası olmuyor. Tarımsal alan, iklim değişikliğinden oldukça olumsuz etkileniyor. İnsanlar içme suyunu bulamaz hale geldi. 10 sene sonra daha büyük sorunlarla yüz yüze kalınacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre, güneş enerjisi Türkiye’de en yüksek talebin olduğu dönemde talep artışının…
Doğa Derneği’nin STK’lar ve yurttaşlarla birlikte, Marmara Gölü’nü tarım alanına dönüştüren Manisa Valiliği, DSİ Genel…
Danıştay, Denizli’nin Avdan köyünde tarım alanlarını kömür madenciliğine açan Cumhurbaşkanlığı’nın “Acele Kamulaştırma Kararı”nı iptal etti.…
Dünya Bankası, Türkiye'nin elektrik iletim altyapısını güçlendirmek amacıyla önümüzdeki dönemde 1,5 milyar dolarlık yatırım yapacağını…
Brezilya hükümeti, Birleşmiş Milletler ve UNESCO iklim eylemini geciktiren ve raydan çıkaran dezenformasyon kampanyalarına yönelik…
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret eden Thunberg, eş başkan Bucak ile iklim değişikliği ve küresel ısınmanın…