;
Bilim

Ağaç Kabukları Metan Emisyonlarının Azaltımında Kritik Bir Rol Oynuyor

metan
FOTO: Mali Maeder

Bilim insanları, ağaç kabuğundaki mikropların metanın atmosferden uzaklaştırılmasında hayati bir rol oynadığını keşfetti.

Metan gazı, tarımsal üretim ve fosil yakıtların yakılması sonucu ortaya çıkarken, karbondioksitten 28 kat daha güçlüdür. Ancak atmosferde daha kısa süre kalır.

Metan, küresel ısınmanın yaklaşık %30’undan sorumlu ve emisyonları 1980’lerden bu yana hızlı bir şekilde artıyor.

Prof. Vincent Gauci liderliğindeki ekibin Nature dergisinde yayımlanan çalışması, Amazon ve Panama’daki yüksek tropik ormanlarda, Birleşik Krallık’taki Wytham Woods’un ılıman geniş yapraklı ağaçlarında ve İsveç’teki iğne yapraklı orman ağaçlarında metan emilim seviyelerini araştırdı.

Muhtemelen mikropların sıcak ve ıslak koşullarda gelişebilme yeteneği sayesinde, metan emilim seviyelerinin tropik ormanlarda en yüksek olduğu bulundu.

Daha önce toprağın metan için tek karasal havuz olduğu düşünülüyordu; topraktaki bakteriler gazı emip parçalayarak enerji kaynağı olarak kullanabiliyordu. Ancak Gauci, araştırmanın “ağaçların hayati bir iklim hizmeti sağladığı dikkate değer yeni bir yöntemin” altını çizdiğini söyledi.

2021 yılında COP26 iklim zirvesinde başlatılan Küresel Metan Taahhüdü, metan emisyonlarını on yılın sonuna kadar %30 oranında azaltma hedefinin ana hatlarını çizdi. Gauci şunları söyledi: “Sonuçlarımız, daha fazla ağaç dikmenin ve ormansızlaşmayı azaltmanın kesinlikle bu hedefe yönelik yaklaşımın önemli parçaları olması gerektiğini gösteriyor.”

Ağaç dikmek iklim kriziyle mücadelede önemli bir taktik haline geldi. Ancak Çarşamba günü yayımlanan başka bir araştırmanın sonuçları bu konuda farklı yöntemler öneriyor. Oregon Eyalet Üniversitesi ormancılık fakültesinden bir bilim adamı olan Jacob Bukoski ve ekibi, Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışma için 130 ülkedeki binlerce yeniden ağaçlandırma alanından elde edilen verileri analiz etti. Çalışma, ülkelerin ağaç dikmenin faydalarını ve dezavantajlarını tartması gerektiğini, doğal orman gençleştirmenin bazı durumlarda daha uygun maliyetli olduğunu gösteriyor.

Haber Merkezi

İklim Haber - Haber Merkezi