Ekonomi

“Afrika’nın İklim Değişikliği Mücadelesinde Finansman Sorunu Hızlıca Çözülmeli”

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Afrika’nın düşük karbonlu büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için büyük bir potansiyeli olduğunu söylerken, bu potansiyelin hayata geçmesi için hızlıca finansman sorununun çözülmesi gerektiği aktardı.

COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, Afrika kıtasının iklim değişikliğiyle mücadele etmesi için kamu ve özel finansmana destek olma çağrısında bulundu.

Afrika Kalkınma Bankası Yıllık Toplantısında yaptığı konuşmada Al Jaber, “Afrika, düşük karbonlu büyüme ve sürdürülebilir kalkınma için büyük bir potansiyele sahip. Ancak önünde duran kritik bir zorluk var ve bu mevcut, erişilebilir, karşılanabilir finansmanın olmaması. Ve bu finansman eksikliği, dünyanın iklim hedeflerini ve Afrika’nın sürdürülebilir kalkınmasını riske atıyor”dedi.

Yenilenebilir enerji söz konusu olduğunda, son 20 yılda dünya çapındaki 3 trilyon doların yalnızca %2’sinin Afrika’ya gittiğini hatırlatan COP28 Başkanı, “İklim finansmanındaki dengeyi Afrika’ya kaydırabilirsek, bu kıtanın düşük karbonlu sürdürülebilir büyümede belirleyici bir güç olabileceğine inanıyorum” dedi.

Al Jaber, bu finansman açığını kapatmanın ilk adımı olarak gelişmiş ülkeleri tarihi sorumluluklarını yerine getirmeye ve on yıldan uzun bir süre önce taahhüt ettikleri 100 milyar dolarlık iklim finansmanı sözünü tutmaya çağırdı.

COP28 Başkanı, “Bunu yapmamak, yeniden tesis edilmesi, gereken çok taraflı sürece olan güveni baltaladı. Bu cephede bağışçı ülkelerden gelen cesaret verici sinyaller var ve umarım yakında somut adımlar atılır”derken, Afrika’nın 54 ülkesinin küresel emisyonların %4’ünden daha azına katkıda bulunduğunu belirtti. 

Bahsi geçen ülkeler, yine de en kötü sonuçlardan bazılarını yaşıyorlar. Bu kıtadaki 700 milyon hektardan fazla tarım arazisi (Hindistan’ın iki katı büyüklüğünde bir alan) şu anda bozulmuş durumda. Ve Afrika her yıl 4 milyon hektar daha kaybediyor. Aynı zamanda, kuraklık ve kıtlık yaşamları ve geçim kaynaklarını etkiliyor, göçü zorunlu kılıyor ve Afrika halkının geçim kaynakları için bağımlı olduğu biyoçeşitliliği baltalıyor. Aynı zamanda, 600 milyondan fazla insan elektriğe erişemiyor.

Gerekli olan ilerlemeyi sağlamak için Al Jaber, özel sermaye akışının seferber edilmesi gerektiğini ekledi. Çok daha imtiyazlı finansmanın kilidini açmak, riski azaltmak ve özel sermayeyi çekmek için çok taraflı kalkınma bankalarında temel reform yapılması gerekiyor.

Al Jaber, “COP28, Afrika’ya özel finans akışını hızlandırmak için ek mekanizmalar araştırıyor. Afrika hükümetleri, özel sektör için elverişli bir yatırım ortamı yaratan politikalar ve düzenlemeler benimseyerek, sağlam bir sürdürülebilir yatırım hattı inşa edebilir. Afrika için etkili iklim finansmanı sağlayamazsak, birçok ülkenin yüksek karbonlu kalkınma yolunu izlemekten başka seçeneği kalmayacak. Ve bu kimsenin çıkarına değil” dedi.

COP28 Başkanı, uyum finansmanındaki boşluğun da büyük olduğunu belirterek, “Bağışçı ülkelerin 2025 yılına kadar uyum finansmanı taahhütlerini ikiye katlaması gerekiyor. Afrika’nın düşük karbonlu, yüksek büyüme oranlı sürdürülebilir kalkınma için bir örnek teşkil etmesi için büyük bir potansiyel var. Afrika, eski teknolojiler için bir çöplük yeri olmak yerine, yenilenebilir enerjiler için bir merkez ve dünya için temiz büyüme için bir itici güç olarak ortaya çıkabilir. Finans, iyi niyetleri gerçek sonuçlara dönüştürmenin anahtarıdır” diye konuştu.

Önceki Haberler

Genç İklim Aktivistlerinden Türkiye’ye Çağrı: “Daha Güçlü İklim Hedefi Talebimize Siz de Destek Verin”

Türkiye’nin yetersiz iklim hedeflerine karşı Cumhurbaşkanı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açan…

5 Temmuz 2024

“Doğal” Gazın Petrol ve Kömürden Daha İyi Olmamasının 5 Temel Nedeni

Sadece içinde “doğal” sözcüğü geçiyor diye doğal gaz gezegen, insanlar ve iklim için güvenli anlamına…

5 Temmuz 2024

AB’nin İklim Hedeflerine Ulaşmak için Yatırımı İkiye Katlaması Gerekiyor

Araştırma kuruluşlarından oluşan bir konsorsiyum, AB’nin 2030 iklim hedefine ulaşmak için yatırımları iki katına çıkarması…

5 Temmuz 2024

CHP’li Kasap: “Termik Santral İşçileri Alıkonuldu, Zorla Çalıştırılıyor”

Kütahya Seyitömer Termik Santralı'nda yaklaşık 800 çalışan, iş bırakma eylemi başlattı. CHP milletvekili Ali Fazıl Kasap, iş bırakma…

4 Temmuz 2024

Alaska Buzulları Geri Dönüşü Olmayan Noktaya İlerliyor

Yeni bir araştırma, mevcut erime nedeniyle buz kaybının devam etmesi halinde, Alaska buzullarının geri dönüşü…

4 Temmuz 2024

İkizköy Çevre Komitesi: “Akbelen Ormanı Bir Kez Daha Katlediliyor”

İkizköy Çevre Komitesi, 5 yıldır korumak için mücadele verdikleri Akbelen Ormanı’nda YK Enerji’nin yeni bir…

4 Temmuz 2024